Itt a 730 lóerős AMG Mercedes sportkocsi

2020.07.15. 13:46

Egy darabig úgy nézett ki, hogy az AMG GT nem követi a konkurenciát a teljesítmény-versenyben, megelégszik az R változat 585 lóerejével, miközben a Ferrari, a Porsche és a McLaren sportkocsijainak teljesítménye 700 lóerő fölé kúszik. Nem így lett: az új Black Series továbbfejlesztett motorja behozza a teljesítményhátrányt.

A motor alapjaiban ugyanaz a két turbófeltöltős, négyliteres V8-as, amellyel az összes eddigi AMG GT-ben is találkozhattunk – sőt, ez kerül az Aston Martin újabb nyolchengeres típusaiba is – de az M178 LS2 jelzésű változatba 180 fokos főtengely került, a kettős megfúvású turbók pedig 1,7 bar csúcsnyomást biztosítanak. Így a legnagyobb teljesítmény 730 lóerőre nőtt 6700-as és 6900-as fordulatszám között, a legnagyobb nyomaték pedig 800 Nm, ami 2000-es és 6000-es fordulatszám között folyamatosan rendelkezésre áll.

Az erősebb motorhoz a hétfokozatú, duplakuplungos váltó terhelhetőségén is növelni kellett – a házon belül fejlesztett váltó is hozzájárul, hogy az AMG GT csúcsváltozata 3,2 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t, 9 másodperc alatt a 200-at, a végsebessége pedig 325 km/h lehet.

A Black Series változat persze nem csak műszaki tartalmában tér el a korábbi AMG GT-ktől: a csúcsváltozatot nagyobb hűtőrácsáról, a motorháztető hatalmas kopoltyúiról és a magas hátsó szárnyról is egyszerű felismerni. A látvány olyan, mintha az autó véletlenül szabadult volna el a versenypályáról, pedig utcai modellnek tervezték.

Ha valaki esetleg úgy döntene, mégis inkább versenyzésre használná, az AMG arra is kínál lehetőséget: a Black Series rendelhető AMG Track Package nevű csomaggal, ami egyebek közt versenyüléseket, homológ bukócsövezést, négypontos biztonsági öveket és tűzoltó készüléket is tartalmaz.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a legerősebb AMG GT változatért mennyi pénzt kérnek, ahogy azt sem árulták el, hogy hány példányt terveznek legyártani belőle. Annyi biztos, hogy a gyártás ősszel kezdődik, így addig várhatóan ezekre a részletekre is fény derül.