Hidrogénhajtású autót kapott Ferenc pápa

2020.10.12. 18:43

Ferenc pápa járműflottája újabb autóval bővült: megkapta ajándékba azt a Toyotát, amellyel tavaly novemberben japán látogatásán közlekedett.

A teljesen átépített Toyota Mirai a speciális parádés flotta újabb tagja, amely már eddig is elég változatos volt: Mercedes G és M osztálytól a Nissan Navarán keresztül a Dacia Dusterig számos típust alkalmaztak már a jellegzetes integetős plexi-felépítmény alapjának.

Ennek a Mirainak is kinyitották a hátsó részét, elhelyezték benne a szokásos pápai fotelt, az autóból integetéshez nélkülözhetetlen kapaszkodókat, és a keretre rögzített plexilemezeket, amelyek részben az időjárás, részben az esetleges támadások ellen nyújtanak némi védelmet az egyházfő számára, amikor nagy tömeg előtt jelenik meg.

Az autó műszakilag a széria Mirain alapul, és bár részleteket nem mondtak eddig, feltételezhető, hogy hajtáslánc tekintetében nem tér el érdemben attól. Ezt az autót egyébként valószínűleg Európában használhatja majd a pápa, hiszen az utóbbi évekre az a jellemző, hogy a távolabbi utazásaihoz helyben biztosítanak számára járművet, ahogy eredetileg ez a Toyota is a japán látogatáshoz készült.