Nem fejleszt több új dízelt a Renault

2020.10.27. 14:11

A korábbi években a teljes Renault-Nissan-Mitsubishit a francia fejlesztők látták el személyautó-dízelmotorokkal, ám ennek vége: Gilles Le Borgne, a vállalat főmérnöke azt mondja, most már csak elektromos és hibrid hajtásokon dolgoznak.

renaultdci

„Egyelőre megtartjuk a dízelmotorokat a katalógusban, de újakat már nem tervezünk. 2025 után, ha meg akarunk felelni az előírásoknak, már mindenbe legalább hibrid hajtást kell építenünk, és ez egyben a dízelek végét jelenti majd.” - mondta a szakember.

A Renault nem az első márka, amely ilyen döntést hoz – több márkánál is eltűntek a dízelmotorok a személyautókból – és egyre inkább úgy néz ki, hogy hosszabb távon már csak bizonyos kategóriákban, így a haszonjárművekben és pick-upokban élhet túl a dízelmotor, a személyautókból a Renault-hoz hasonlóan szép lassan hagyják kikopni a gyártók.

Itt a kiváltó megoldásnak középtávon a hibrid hajtás egyes típusai, hosszabb távon pedig a teljesen villamos hajtás látszik. Viszont az is egyértelmű, hogy bizonyos igényekre – például a flottás vásárlók számára – egyelőre a dízel a leghatékonyabb megoldás, így számos gyártó, ha sokszor el is rejti a szélesebb nyilvánosság elől, egyelőre a kínálatában tartja ezeket.