Lassan eltemethetjük a Nikolát

2020.12.30. 12:13

Mégsem lesz hulladékszállító teherautója a Nikolának, ezzel együtt pedig elbukott egy 2500 darabos megrendelést az amerikai majdnem járműgyártó. A hat éve ígéretes jövőképpel érkező vállalatnak ez a sokadik pofonja rövid időn belül. 

2

Mélyebben is átvizsgálták az idén bejelentett megállapodásukat, végül pedig arra jutottak, a különféle új technológiák és koncepciók kombinálása miatt a vártnál drágább és hosszabb lenne a munka, így nem fejleszt közösen hulladékszállító teherautót a Nikola és a Republic Services. Eredetileg 2023-ra tervezték a Nikola Tre nyergesvontatóra épülő szemétszállítót, amiből a Republic Services rögtön berendelt volna 2500 darabot a Nikolától.

A friss veszteség csak egy az idei kudarcok sorában, ami után nehéz szép jövőt jósolni a Nikolának. Nemrég például kénytelenek voltak beismerni, hogy a 2017-ben nagy büszkén mutogatott hidrogénhajtású kamionjaikat a bemutatóvideókban nem a már késznek éreztetett hidrogénhajtás mozgatta, de hasonló kudarc volt, amikor a Badger nevű pickupjukról kiderült, hogy műszaki tartalma egy az egyben a General Motors-tól jön. A botrányok miatt a Bosch is csökkentette részesedését a vállalatban, az alapító pedig kénytelen volt lemondani a cégvezetésről. Ilyen történések után nem csoda, hogy nagyon messze van már a júliusi rekordjuk, amikor 79 dollárért adták a részvényeiket. Ma 15 dolláron állnak.