A Porsche kiválhat a VW csoportból

2021.02.19. 11:20

A német Manager Magazin híre szerint a Volkswagen csoport a Porsche tőzsdére vitelével próbálna többlet forrásokhoz jutni: az üzletből akár 20-25 milliárd euró is befolyhat.

G2 Pa Press sketch 02B

Az átszervezésre állítólag 2022 során kerülhetne sor, és a teherautós üzletághoz, a Tratonhoz hasonlóan a Volkswagen csoport megtartaná a Porsche részvények többségét. Korábbi becslések alapján a Porsche piaci értéke – kivételes nyereségtermelő képessége alapján ez nem is meglepő – nagyjából 70 milliárd euró lenne. Így egy 20 milliárdos részvénycsomag azt jelentené, hogy a Porsche harmadát sem adná ki a kezéből a VW.

A Porsche 2009-ig önálló vállalatként működött, amikor komplikált tőzsdei manőverek után beolvadt a Volkswagen csoportba. Cserébe az addigi tulajdonosai, a Porsche család tagjai lettek a VW cégcsoport legnagyobb részvényesei, 31,4%-os tulajdoni hányaddal és 53,1%-os szavazati aránnyal.

A sportkocsimárka részvényeinek piacra dobásából befolyó összeg állítólag a fejlesztési költségek egy részét fedezné. A legfrissebb nyilvános tervezet szerint a VW 73 milliárd eurót költ fejlesztésre a következő öt évben, amiből 46 milliárd megy elektromos és hibrid típusokra.