Ez lesz az F1 új biztonsági autója

2021.03.07. 13:25

Nemcsak saját csapata lesz a 2021-es szezontól az Aston Martinnak a Forma-1-ben, de az úgynevezett biztonsági autót és az orvosi autót is a brit márka adja idéntől a sorozatnak. Pontosabban felváltva szerepelnek majd az Aston autói a műfajban 1996 óta egyeduralkodó Mercedesszel.

EvueUyyXMAMbxSw

Az 1996-os Argentin Nagydíj óta nem fordult elő, hogy ne egy Mercedes lett volna a biztonsági autó egy F1-es futamon. Akkor egy Renault Cliót használtak erre a célra, az azóta 25 év sok száz versenyén viszont mindig az éppen reklámozni kívánt Mercedes vezette a mezőnyt szükség esetén. Mivel ez egy kimondottan nagy reklámértékkel bíró szerepkör, nyilván nem ingyen tette ezt, ahogy a nevére vett csapattal a Forma-1-be visszatérő Aston se, de hogy mennyibe kerül egy gyártónak ez a fajta megjelenés, az nem publikus infó. 

Azt viszont tudni, hogy egy metálzöld Aston Martin Vantage lesz a biztonsági autó, az orvosi autó pedig (ebben viszik egy baleset helyszínére a beavatkozó orvosokat) egy DBX lesz. A Vantage-ról annyit tudni, hogy kapott plusz 24 lóerőt az 503 mellé és kicsit változtattak az orr aerodinamikáján, hogy nagyobb leszorító erő tartsa az úton. 

EvueU28WQAgj8yA

A Mercedes sem kopik ki teljesen a szerepkörből. A szezon folyamán fele-fele arányban oszlik majd meg, hogy melyik versenyhétvégén a Mercedes, és melyiken az Aston adja a beavatkozó autókat. Hogy melyiket hol használják, azt mindig a helyi marketingszempontok alapján választják majd ki.