Ráfordult az akkumulátorgyártásra a Roszatom

2021.03.16. 10:38

Nagy lendülettel száll be a lítium-ion akkumulátorok piacára Oroszország állami tulajdonú nukleáris energiavállalata, a Roszatom. Az atomóriás a dél-koreai Enertech-be vásárolta be magát, egyúttal becélozta egy évi 2 GWh kapacitású akkumulátorgyár építését Oroszországban. 

bfs

Oroszország egy ideje készül már a földgáz utáni időkre. A gáz exportja egyelőre az orosz gazdaság legerősebb lába, de hosszútávon erre nem építhetnek,  viszont a nemzetközi energiaszektorban elfoglalt pozíciójukat igyekeznek átmenekíteni a fosszilis energiahordózók utáni időkre. A Paksi bővítést is végző, az atomreaktorépítés exportjában piacvezető Roszatom kiemelt fontosságú szereplő ebben a szándékban. A villanyautózásban viszont eddig semmilyen komolyan vehető megmozdulást nem produkált az orosz ipar, ezért különösen meglepő, hogy a Roszatom egy leányvállalata, a Renera megvette a dél-koreai Enertech International 49 százalékát. 

A bevásárlás egyértelmű üzenet arra, hogy az orosz állam sem marad a végtelenségig közömbös a villanyautózás terjedésére. Az Enertech-féle üzlet ugyanis nem pusztán bevásárlás volt, de egy megállapodás is, aminek értelmében egy 2030-ig évi 2 GWh kapacitást elérő akkumulátorgyárat építenek Oroszországban, a beruházás első ütemét pedig már 2025-re elkészítenék.