3D-s térkép készül áprilisban a magyar utakról

2021.03.24. 14:31

Épp egy éve jelentette be az amszterdami székhelyű Here Technologies, hogy készülnek egy friss 3D-s térképpel a magyar utakról. Úgy tűnik, ennek most jön el az ideje: áprilisban gurulnak ki az útjainkra a Here kamerás, radaros autói.

Drives 1200x630.png

A Here útkamerázása annyiban más annál, mint amit például a műfajban ismertebb Google csinál, hogy az európai techcég nem első sorban a nyilvánosan böngészhető utcaképek készítésére megy rá. A Here útfeltérképezése kimondottan a különféle önvezető technológiának készül, azoknak igyekszik a lehető legtöbb támpontot előre begyűjteni. Azon túl, hogy minden irányba körbefotózza az utakról az országot, minden adatot rögzít térben, amit érdemes: az utak lejtését, a sávok pontos szélességét, a felfestéseket, az utak körüli tárgyak kiterjedését. Lényegében mindent, amivel nagyobbra lehet nyitni egy önvezető szoftver szemét, az ugyanis enélkül nem sokat tud a környezetéről azon túl, ameddig ellátnak a szenzorai.

btret.png

Az áprilisban utakra kerülő Here matricás autók várhatóan az úthálózat nagy részét végigjárják majd. A rögzített képek állításuk szerint titkosított formában kerülnek át a szervereikre, és azok minden esetben csak az arcok és rendszámok elhomályosítása után lesznek nyilvánosak.