Saját akkumulátorgyárat tervez a Porsche

2021.04.26. 16:46

Az információ egyenesen a Porsche vezérigazgatójától, Oliver Blumétől származik, aki a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung számára adott interjút.

taycanacc

Ebben egyebek közt arról beszélt, hogy az akkumulátorcellák olyan kulcsfontosságú elemei a német autógyártás jövőjének, amelyeknek a gyártását is Németországon belül kell tartani. A Porsche ráadásul olyan teljesítmény-specialistává kíván válni ezen a területen, amilyennek a belsőégésű motorok gyártójaként számít.

Blume elmondta, hogy ennek érdekében építenek egy új akkumulátor-gyárat Tübingen városában, Stuttgarttól délre, kifejezetten a Porsche saját fejlesztésű akkumulátorainak gyártására. Ezek állítólag szilícium-anódos cellákból állnak majd, így a ma megszokottnál akár jóval nagyobb hőmérsékleten is működőképesek maradnak. Míg a jelenleg villanyautókban használt Li-ion akkumulátorok esetében már 45 Celsius fok felett adódhatnak működési problémák, a szilícium-anódos akkumulátorokkal ez a határ 75 fok fölé is kitolható.

A Volkswagen csoport korábban hat akkumulátorgyár beindítását ígérte 2030-ig, de ezek közül eddig csak kettőről közöltek részleteket. Az egyik a németországi Salzgitterben működik majd, míg a másik a svédországi Skellefteå-ban. A tübingeni üzem lesz a harmadik, és az egyetlen, ahol a Porsche új típusú celláit gyártják majd.