Elhunyt az amerikai autósport egyik legendája, Bobby Unser

2021.05.05. 13:51

87 éves korában elhunyt az Unser versenyzőcsalád egyik feje, a Pikes Peak-i hegyiverseny rekordere, egyben az indianapolisi 500-as háromszoros győztese, Bobby Unser.

ber

Robert William Unser az ötvenes években lett profi autóversenyző két testvérével, Jerry és Al Unserrel nagyjából egy időben. A testvértrió nagybátyjukat, Louis-t követve vágott bele az autósportba, Bobby és Al pedig évtizedeken át voltak koruk élmenői az USAC versenyein, ami a pálya- és dirtversenyzés csúcsa volt abban az időben arrafelé.

Bobby a pályaversenyzés mellett a hegyifelfutókon is klasszis volt. 1956 és 1986 között tíz alkalommal nyerte meg a világ legnevesebb felfutóját, a Pikes Peak-i hegyiversenyt, ami ezekben az időkben még teljes hosszán murván zajlott. Az ettől teljesen más műfajú Indy 500-on három alkalommal tudott nyerni, és ami ebben az igazán nagy teljesítmény, hogy mindegyik győzelmét más-más évtizedben szerezte (1968, 1975, 1981). Utolsó sikerét ugyan a bíróságon kellett visszaszereznie, a futam után ugyanis azzal vádolták, hogy sárga zászlós figyelmeztetés alatt előzött ellenfeleket. Öt hónap pereskedés és némi pénzbírság után kapta vissza a győzelmét, ez pedig elmesélése szerint úgy kiábrándította a sportból, hogy emiatt vonult vissza az aktív versenyzéstől.

Unser és csapata első Indy 500-as sikerekor
Unser és csapata első Indy 500-as sikerekor

A 80-as és a 90-es években Indycar és NASCAR versenyek kommentátoraként és elemzőjeként dolgozott tévétársaságoknak, valamint egyengette fia, Robby Unser pályafutását. Robby ugyan nem futott be sikeres karriert, az unokaöccs Al Unsery Jr. viszont az apjához és nagybátyjához hasonló eredményeket ért el, két Indy 500-at is nyert, ezzel pedig az Unser ma az egyik legsikeresebb autósportos dinasztia az USA-ban. Bobby Unser május 2-án, 87 éves korában hunyt el Albequerque-i otthonában.