Az ős-Twingo tervezőjére bízták a Lancia megmentését

2021.06.15. 09:12

A francia származású Jean-Pierre Ploué lesz az a formatervező, aki az ismét felálló Lancia Design részleget vezeti majd a Torino Centro Stile szervezetén belül.

Ploué (az alábbi fotón sötétebb ingben) nehéz, de izgalmas feladatot kap: fiatal tehetségekkel építheti újjá, és irányíthatja a jövő Lancia típusait tervező csapatot. A cél az, hogy a jelenleg már csupán egyetlen típust kínáló márkát néhány éven belül ismét teljes kínálattal lássák el, bár azt egyelőre nem tudni, hogy hányféle autóval gazdálkodhat a majdani Lancia.

Ploué egyébként komoly szakembernek számít, szép karrierrel a háta mögött. A Renault-nál indult a pályafutása 1985-ben ahol az eredeti Twingo tervezésében játszott fontos szerepet, majd dolgozott a VW-nél 1995 és 1998 között, és a Fordnál 1998 és 1999 között, mielőtt a Citroën tervezőrészlegének élére került 1999-ben. Tíz évvel később a teljes VW csoport formatervezési igazgatója, majd a Stellantis csoport vezető tervezője lett.

A Lancia jelenleg már csak a 2011-ben bemutatott Ypsilon típust gyártja, és csak ennek a Fiat Panda alapú modellnek az olaszországi üzleti sikere választotta el a megszűnéstől azóta, hogy 2014-ben minden más Lancia forgalmazása megszűnt. Akkor látták be, hogy a közös Lancia-Chrysler kínálat terve nem működőképes, és a további veszteségek minimalizálásának legegyszerűbb módja a Lancia márka európai forgalmazásának leépítése. Az Ypsilon viszont így is életben tartotta a márkát azzal, hogy stabilan elfogyott belőle évi kb. 60 ezer példány csak Olaszországban. Az utóbbi években ezzel a teljes Alfa Romeo márka európai eladásait is bőven felülmúlta.

A jövő Lancia típusairól egyelőre keveset tudunk, az viszont biztos, hogy ezek is a PSA egyen-platformokra épülnek. Épp ezért várható, hogy a szokásosnál gyorsabban, akár már három éven belül megjelenhet az első új modell, hiszen műszaki megoldásokat nem kell fejleszteni, csupán az új formatervet kell kidolgozni. Így valószínű, hogy az évtized közepére kínálhat újra frissen fejlesztett autókat a Lancia márka.