Újra itt a legkeményebb Lada Niva

2021.07.24. 12:47

Mostantól ismét vesz fel rendeléseket a Lada Niva Brontóra az AvtoVAZ. A csúcsmodell gyártásával tavaly álltak le az oroszok, akkor technikai okokra hivatkoztak, de részleteket nem közöltek. Egy év kihagyás után azonban visszatért a legkeményebb Niva-variáns.

A Bronto alapjait a Lada Niva Legend háromajtós változata adja, annak is a legmagasabban felszerelt kiviteléből indultak ki. Ez azt jelenti, hogy légkondi, ülésfűtés és fűthető tükrök is megtalálhatók az autóban. A Bronto azonban terepképességeket tekintve többet tud a sima Legendnél: három és cél centit emeltek a hasmagasságon, erősítették a futóművet, tekintettel a lengéscsillapítókra és rugókra. A körbeműanyagozott ívek bütykös gumival szerelt 15 colos kerekeket ölelnek. Motorikusan nincs változás, maradt az ősrégi 1,7 literes szívó benzinmotor, 83 lóerővel és ötfokozatú kézi váltóval. Természetesen mind a négy kerék hajt, az első és hátsó differenciálmű önzáró, a középső zárható.

A belteret ugyanakkor frissítette a Lada, az ígéretek szerint fejlettebb szigeteléssel próbálják az utastérből kizárni a zajokat és a rezonanciát. Kényelmesebbek lettek az ülések, új a műszeregység, áttervezték a klímát, összességében kényelmesebbé, komfortosabbá próbálták tenni a vezetőt és az utasokat körülvevő környezetet. Kívülről jól el lehet különíteni a kétféle felszereltséget: a Luxe fémlökhárítókat kap, műanyagozás csak a sárvédőkre jut, míg a képeken is látható Prestige-t teljesen körbeműanyagozták, kapott egyedi hűtőmaszkot, ködlámpákat.

Bár a megrendelés lehetősége már nyitott, a Niva Bronto árát egyelőre nem árulták el. A Legendből talán valamennyire lehet következtetni: azt a hazai, orosz piacon 2,6 és 3 millió forint közötti rubelért mérik.