Törölték a Forma–1-es Japán Nagydíjat

2021.08.18. 18:10

Idén sem rendeznek Japán Nagydíjat a Forma–1-ben – az erről szóló bejelentés már a sorozat hivatalos honlapján is megjelent. Csakúgy mint tavaly, idén is a koronavírus-járvány miatt törölték a futamot. Az eredeti tervek szerint a mezőny október 10-én rajtolt volna el Szuzukában.

image

A szervezők és a hatóságok az utóbbi hetekben folyamatosan egyeztettek a biztonságos lebonyolítás lehetőségeiről, ám végül a japán kormány hozta meg a nehéz, de általuk helyesnek vélt döntést. A Forma–1 illetékesei most már a versenynaptár átalakításán dolgoznak, azt még nem tudni, hogy lesz-e beugró a Japán GP helyére, vagy egyszerűen csak eggyel kevesebb versenyből áll majd az idei sorozat.

Az eredeti naptár szerint szeptember végén és október elején három egymást követő hétvégén is lett volna nagydíj: Szocsi, Isztambul és Szuzuka követte volna egymást. A Forma–1 hivatalos közleménye ugyanakkor rávilágít arra, hogy tavaly és idén egyaránt sikerült minden olyan nehézségre jól reagálniuk, amit a pandémia okozott, ezúttal sem lesz ez másként.

Emlékezhetünk egyébként, hogy a nemrég véget ért tokiói nyári olimpiai játékokat is rengeteg vita előzte meg azzal kapcsolatban, hogy a résztvevők egészségét biztonságban lehet-e tudni. Végül nézők nélkül tartották meg a játékokat, hamarosan pedig a paralimpiát is megrendezik. A MotoGP ugyanakkor az F1-hez hasonló sorsra jutott: a gyorsaságimotoros-vébé mezőnye egy héttel Verstappenék előtt látogatott volna az ázsiai országba, de nem Szuzuka, hanem Motegi volt a tervezett helyszín. A járvány miatt ugyanakkor azt a futamot is törölték.