A Delta ismét szerepel a Lancia terveiben

2021.10.07. 15:48

A Lancia márkát irányító Luca Napolitano a Corriere Della Serra című lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy lesz új Delta.

Ahogy a szakember fogalmazott, mindenki a Deltát szeretné viszontlátni, így ez egyszerűen nem hiányozhat a tervek közül. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Delta feltámasztásánál sürgősebb feladatok is vannak. Ilyen a jelenlegi egyetlen Lancia modell, az Ypsilon leváltása, hiszen ez a modell is tíz éves az idén. A váltótípus elkészítését így is csak 2024-re ígérik, ami érthető, hiszen a Stellantis megalakítása előtt úgy volt, hogy a Lancia márkának nincs jövője, és ezért a fejlesztések is leálltak, azaz mindent a nulláról kell kezdeni.

Egyben úgy tűnik, az Ypsilon utódja lehet az utolsó Lancia belsőégésű motorokkal, utána már csupa elektromos járművet terveznek bemutatni. Napolitano nem beszélt a távoli tervekhez kapcsolódó konkrét részletmegoldásokról, de a Deltával kapcsolatosan már elindultak a találgatások. Ezek szerint a kialakításához a Stellantis szabvány megoldásai közül az STLA Medium padlólemez lenne alkalmas. Ezzel kapcsolatosan eddig annyi szivárgott ki, hogy legfeljebb 700 km hatótávú villanyautók építhetők rá, első-, hátsó-, vagy összkerékhajtással, és 170-245 lóerős villanymotorokkal – akár többel is.

A Lancia újbóli felfuttatásának terve egyébként szorosan kapcsolódik az Alfa Romeo és a DS márkákhoz is: úgy hallani, a három márka együtt jelenik majd meg a Stellantis nemzetközi kereskedőhálózatában.