Guinness rekord távot ment egy töltéssel a Toyota Mirai

2021.10.09. 16:51

Guiness világrekord távolságot ment Dél-Kaliforniában a Toyota hidrogén-cellás autója, a második generációs Mirai. Egy töltéssel - ami nagyjából 5 percet vett igénybe - 1360 kilométert sikerült megtenni.

Az út a Gardenában található Toyota Technical Centertől indult, a kormánynál Wayne Gerdes, hypermiler (a hypermilerek célja minél nagyobb távolságok megtétele minél kevesebb üzemanyaggal), a jobbegyben pedig társa, Bob Winger ült. Az első nap 761 kilométert sikerült megtenni: a kiindulóponttól délre található San Ysidro-ig értek el, innen visszafordultak, Santa Monicán és Malibun át végig a Pacific Coast Highway-en tértek vissza Gardenába. A rekordkísérlet másnap folytatódott, a Los Angeles és Orange County közötti autópályán, sokszor csúcsforgalomban újabb 598 kilométert teljesített a páros.

Az átlagfogyasztás így 152 MPGe-re, átváltva nagyjából 1,5 literre jött ki, ez az amerikai hatóságok által tesztelt legjobb Tesla Model 3 Standard Range Plus RWD 142 MPGe-jénél is jobb eredmény. Az út alatt a Mirai 5,65 kg hidrogént fogyasztott el nulla helyi kibocsátás mellett, miközben egy normál belső égésű motorral szerelt autó ugyanezen a távon körülbelül 301 kilogramm széndioxidot termelt volna.

A rekord ellenére továbbra is kétséges a hidrogénes technológia jövője: a tech borzasztóan összetett és végeredményben nem elég hatékony, a töltőhálózat szemmel szinte láthatatlan, miközben a konkurens villanyautók egyre csak terjednek.