Harmincnégy éves autóhoz kínál új alkatrészeket a Toyota

2021.11.02. 15:06

Bár Japánban a szigorú vizsgarendszer miatt kevés a régi autó, vannak legendás típusok, amelyeket megtartanak a tulajdonosaik, akár bőven az általában jellemző húsz éves alkatrészellátási határvonalon túl is.

Egy nagyszerű példa erre a Toyota AE86: a hátsókerék-hajtású modell a driftet, mint sportot is divattá emelő Initial D manga- és animesorozat hatására valódi kultusztárgy lett, Japánban és azon kívül is, így annak ellenére is nagyon sokat tartanak belőle életben, hogy csak 1983 és 1987 között gyártották. Alighanem ezért döntött úgy a Toyota Gazoo Racing, hogy néhány alkatrészét újra gyártani kezdik. Így hamarosan lesz hozzá néhány olyan alkatrész, ami mára hiánycikké vált, például gyári féknyereg, féltengely és kormánykar is lesz.

Egyelőre annyi biztos, hogy a japán Toyota kereskedők forgalmazzák majd az ilyen elemeket, ahogy korábban a Supra több generációjához, sőt, a GT 2000 sportkocsihoz kiadott pótalkatrészeket is. Ugyanakkor úgy tűnik, az alkatrészeket csak korlátozott ideig gyártják majd – a Gazoo Racing megfogalmazása szerint a beszállítóval kötött különleges megállapodás alapján – azaz elég valószínű, az AE86 népszerűségét ismerve, hogy az új alkatrészek is hamar elfogynak majd.