Elkezdődött az Aston Martin Valkyrie gyártása

2021.11.05. 09:01

Lassan jutott el a gyártásig az Aston Martin szupersportkocsija: a fejlesztés is elhúzódott, és a cég pénzügyi nehézségei is hátráltatták, de most elkezdődhet a munka: az ezer lóerő feletti, karbon karosszériás, középmotoros kupéból 150 darabot terveznek legyártani.

A Red Bull F1-es csapat tervezőivel együtt 2014 körül kialakított koncepciót először 2016-ban mutatták be – ez volt az AMRB-001 – a mozgásképes prototípusok premierjét pedig 2019 nyarán tartották Silverstone-ban. Azóta azonban komoly hullámvölgyet élt át az Aston Martin: túl van a cég egy tulajdonosváltáson és egy világjárványon – ezek miatt egy darabig a túlélése is kérdéses volt, így nyilván a Valkyrie projekt is háttérbe szorult egy időre.

Az első változat, amit gyártásba küldenek, természetesen a kupé, de már két másikat is bemutattak: a csak versenypályán használható AMR Pro változatból 40, a nyitott Spiderből további 85 példányt építenek a tervek szerint. Ez összesen 275 autó, ami elsőre nem tűnik soknak, de mivel egyszerre csak néhány példány építésére van hely, ez is eltarthat néhány évig.

Ha nem is pont a Valkyrie-ről, de forgattunk már videót Aston Martinról (a szerk.):