Egy vagyont ért az újrateremtett Zagato Porsche

2021.11.09. 06:34

A Zagato és a Porsche nevét nem hallani túl gyakran együtt, pedig készült autó a két cég együttműködésével. A megrendelő az 1950-es évek ismert és sikeres versenyzője, Claude Storez volt, ám gazdája halála után az autó is nyomtalanul eltűnt. Nemrégiben azonban készült egy másodpéldány az eredeti helyett, a Zagato gyári dokumentációja alapján.

A szerencsétlen sorsú uszonyos Porschére a megrendelést még 1957-ben adta le Claude Storez, majd egy évig dolgoztak az új karosszérián a Zagatónál. A 356 Carrera Speedster műszaki alapjaira teljesen új kupé karosszéria készült, egyrészes szélvédővel, a gömbölyű, zárt orr-résszel, elegáns tetővonallal, és persze a jellegzetes, vörös uszonyokkal. Az új karosszériával még vissza is küldték az autót a Porschének, ahol újrahangolták azt igazodva a karosszéria adottságaihoz, ezt követően vehette át Storez.

Az egyedi versenygép elég gyorsnak bizonyult, hiszen az 1958-as autós Tour de France második helyét elhozta vele a gazdája. Ám a siker után jött a tragédia: a következő év februárjában egy raliversenyen Storez balesetet szenvedett a különleges autóval, amelyben az életét vesztette. Az autó eltűnt – a sorsa ismeretlen, de valószínű, hogy már nem létezik.

Nemrégiben egy amerikai gyűjtő, Herb Wetanson döntött úgy, hogy készíttet a Zagatóval egy autót Storez elveszett Porschéje helyett: egy kicsit későbbi, 1961-es 356-ost építtetett át az eredeti vázlatoknak megfelelően.

Itt véget is érhetne a történet, de úgy tűnik, a Zagato lehúz még néhány bőrt az egyedi autóról, amely nem lesz többé egyedi. Összesen 18 ilyen karosszériát készítettek eredeti 356-osokra, kilenc nyitott Spydert és kilenc kupét. Ezek közül csak háromba került Carrera versenymotor, és csak kettő, egy nyitott és egy csukott kapta meg az eredeti fehér festést vörös részletekkel. Így, annak ellenére, hogy több ilyen gép is van már a világon, az eredetivel megegyező kialakítású mégis csupán egyetlen egy készült.

Ezt a hét végén árverezte el az RM Sotheby's, a vásárló pedig 426 ezer fontot – közel 180 millió forintot – adott érte.