Óriási átalakulás jön a Volkswagennél

2021.12.13. 13:07

Új gyártási terveket hozott nyilvánosságra a Volkswagen csoport, amelyekben több, villanyautó-előállításra átállított német és spanyol üzem szerepel. A belga gyár sorsa azonban ismét kérdésessé válik.

Az átalakításokkal két német üzem, a haszonjárműveket gyártó hannoveri, és illetve a wolfsburgi kap új elektromos gyártmányokat. Meglepetésre Hannoverben készülhetnek majd az ID.Buzz elektromos kisbusz változatai mellett az Artemis tervezet Audi és Bentley jelvényes villamos hajtású luxusautói is. Ezzel viszont a brüsszeli Audi üzem jövője válik kérdésessé, ahol jelenleg az E-tron gyártása zajlik: igaz, hogy itt gyártják majd az E-tron utódját Q8 E-tron néven, de kérdéses, hogy hosszabb távon jut-e oda újabb termék.

Emellett – alighanem az őszi szakszervezeti tiltakozásokra válaszul – Wolfsburgban is több villanyautó készülhet, mint ahogy korábban tervezték. Az ID.3 gyártásának egy részét is áthozzák ide 2023-tól, 2026-tól pedig a VW elektromos csúcsmodellje, a Project Trinity gyártása is itt zajlik majd.

Az új terv szerint az elektromos SUV modelleket a spanyolországi Pamplonában gyártanák, a martorelli Seat üzem pedig kompakt villanyautókat állítana elő a jövőben. Úgy néz ki, a Porsche kiharcolta, hogy a saját elektromos modelljeit saját lipcsei gyárában állíthassa elő – ez állítólag a Project Artemis keretei közt, az Audival közösen fejlesztett típusokra is igaz lesz, azaz Porschék nem készülnek majd Hannoverben. Az Audi olcsóbb elektromos szedánja, az E6, és ennek utódai pedig Neckarsulmban mehetnek gyártásba.

Az új elektromos típusok fejlesztése, és a gyártás átalakítása is annak egy új, 159 milliárd eurós tervezetnek a része: ezt a gigantikus összeget öt év alatt költi el a Volkswagen. A tervek egy része – legalább két új elektromos platform, és a rájuk épülő típusok kialakítása – persze nem egészen új. Ezekről már tavaly hallhattunk, bár akkor még egy 73 milliárd eurós költségkeret részeként, amelyből 35 milliárd megy elektromos járművek fejlesztésére. Az új, még drágább tervezet azonban mélyebb átalakításokat ígér, sokkal nagyobb összegből.