Nem pont azt hozza a kötelező gyorshajtás-korlátozó, amit vártak tőle

2022.07.19. 16:25

Az Európai Bizottság (EB) három éve döntött úgy, hogy az új autók szoftverén keresztül szab gátat a gyorshajtásnak. Ennek érdekében el is fogadtak egy határozatot, mely ebben a hónapban lépett életbe. Ennek értelmében egyrészt minden Európai Unióba érkező új járműnek, illetve 2024 júliusáig minden forgalomba állított járműnek rendelkeznie kell intelligens sebességkorlátozó-asszisztenssel.

09A356

De mit is takar pontosan az ISA? Az intelligens sebességkorlátozó-asszisztens alapvetően úgy működik, mint az online vásárlásoknál felugró ablakok, amelyek megkérdezik tőlünk, hogy biztosan megvásároljuk-e az adott terméket. Az ISA gyakorlatilag ugyanezt teszi, különféle technológiák alkalmazásával (autókba szerelt kamerák és/vagy a jármű GPS-adatai alapján) képes érzékelni az adott útszakaszon érvényes sebességkorlátozást. Azaz amikor a sofőr nem tartja be a hatályos szabályokat, jelzést küld. Először egy hangjelzéssel figyelmeztet a szabálytalanságra, majd ha ezt a vezető figyelmen kívül hagyja, akkor elkezdi rezegtetni a gázpedált. Ha pedig ez sem hat, akkor a rendszer automatikusan csökkenti az autó teljesítményét.

A rendszer kapcsán az EB egyébként hangsúlyozta, hogy az sohasem fogja felülírni a sofőrök akaratát. „Az ISA-rendszernek együtt kell működnie a járművezetőkkel, és nem korlátoznia kell a lehetőségeiket arra, hogy vezetés közben cselekedni tudjanak. Mindig a sofőrnek kell irányítania, akár felül is bírálhatja az ISA-rendszert” – szögezte le az EB. Egyszerűbben fogalmazva: a rendszer nem fog megakadályozni a gyorshajtásban senkit, pusztán eltántorítja tőle a sofőröket. A figyelmeztető jelzéseket a szakemberek ennek megfelelően alakították ki. Azok minden esetben csak rövid időre lépnek működésbe, nehogy a vezetők figyelmét eltereljék a vezetésről és baleset alakuljon ki. Emellett a jelzések felülbírálhatók, egy gyengéd gázadással inaktiválhatóvá válik a gázpedál rezgése és a motorteljesítmény-csökkenés is. Ezzel el is jutottunk az utolsó ponthoz, hogy az ISA-rendszernek – az egyéb biztonsági berendezésekhez hasonlóan – az uniós jogszabályoknak megfelelően teljesen kikapcsolhatónak kell lennie. Ezért a rendszer ugyan minden alkalommal aktiválódik a járművek indításakor, de a vezető figyelmét fel kell hívni arra, hogy az ISA be van-e kapcsolva vagy nincs.

Összességében tehát az ISA-ról elmondható, hogy távol áll egy apokaliptikus és totalitárius eszköztől, amelyre a sebességkorlátozó kifejezés utal. Az európai sofőröknek ugyanis továbbra is lehetőségük lesz megelőzni a lassabb járműveket, felgyorsíthatnak egy veszélyes szituációban.