Eladó az orosz oligarcha egykori luxusjachtja

2022.08.10. 17:00

Eladósorba került Alisher Usmanov egykori luxusjachtja, az anno Dilbar névre hallgató hajó. Amiről csak kevesen tudják, hogy az nem a háborús szankciókkal sújtott orosz üzletembernek azon tulajdona, amit a német hatóságok még márciusban foglaltak le.

1200px-Yacht Dilbar 17

Merthogy Dilbarból kettő van, bár az eredeti luxusjacht jelenleg Luna B néven szeli a habokat. S hogy mit kell tudni róla? A hajó 66 méter hosszú (ezzel amúgy viszonylag szerénynek számít a luxusjachtok világában), és a legendás holland Oceanco hajógyár építette 2005-ben. Az építőcég szerint a klasszikus és a kortárs találkozását képviseli, sziluettje eltér a mai markáns hajóprofiloktól. Egyedi lekerekített kereszttartója pedig a klasszikus jachtok kifinomult eleganciáját idézi meg.

Noha a hajó alapvetően klasszikus ihletésű stílusban pompázik, tele van modern kényelemmel: a masszív napozóteraszon luxus pihenősarok található, de helikopterleszálló, szabadtéri mozi és éjszakai klub is helyet kapott rajta. A vendégek emellett egy grillezőnél is megpihenhetnek, ahol két hatalmas asztal olvad össze egy 18 férőhelyes étkezőalkalmatossággá. Az Alberto Pinto által tervezett Luna B belseje éppoly elegáns, mint a külseje: olyan értékes anyagok felhasználásával készült, mint a márvány és a fa. A hajón hat mesés lakosztályt alakítottak ki.

A Luna B jelenlegi tulajdonosa egy másik, kevésbé ismert milliárdos, Robert Friedland. A kanadai üzletember vagyona főként az olaj- és gáziparhoz kötődik, de részvényese a világ legnagyobb réz- és aranybányáit működtető cégnek is. Tervei szerint a korábban Dilbar, Natita, Ona névre is hallgató tulajdonán 50 millió dollárért (19,3 milliárd forint) ad túl, ami alkalmi vételnek számít ahhoz képest, hogy a másik, márciusban lefoglalt Usmanov-jacht 600 millió dollárt (232,5 milliárd forint) ér. A Luna B amúgy a közelmúltban teljes generálon esett át, és állítólag simán felveszi a versenyt a nála fiatalabb hajókkal is.