Új Ladákkal heverné ki a sokkot az AvtoVAZ

2022.09.09. 08:50

Hamarosan új modellekkel bővítené kínálatát a Lada, ezzel is próbálják elősegíteni a talpra állást a Renault kivonulása után. Erről az AvtoVAZ vezetője beszélt, hozzátéve, hogy konkrétumokat még ebben a hónapban, egy vezetőségi ülésen terjesztenek elő. Évi 500 ezer autó gyártásával terveznek.

vaz catalogue notes-file -120408-840

Szokolov kifejtette, hogy a Renault májusi távozását követően kényszerűségből le kellett állniuk. Azóta viszont sikerült újra felépíteniük az ellátási láncokat, biztosítani az összeszereléshez szükséges feltételeket, így a gyártást is be tudták indítani. Ezzel együtt az Európai Vállalkozói Szövetség szerint az oroszországi újautó-eladások idén augusztusban 62 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A Renault amúgy a 2010-es évek végén többségi részesedést szerzett az AvtoVAZ-ban, és milliárdokat fektetett be a togliatti gyár modernizálásába. Idén tavasszal azonban kivonult az orosz cégből. Pedig a francia autógyártónak nagy tervei voltak, a Ladát és a Daciát is át akarta állítani a Renault-Nissan közös CMF platformjára, a kitűzött cél évi egymillió autó lett volna.