Korszerű dízeled van? - most fogod megszívni!

2022.09.11. 12:48

A Reuters értesülése szerint Németország egyik legnagyobb AdBlue gyártója, az SKW Piesteritz felfüggesztette termelését a rendkívül magas gázárak miatt. A cég 2-3 hete már kizárólag raktárról szolgálja ki vevőit, raktárkészlete azonban már nem sokáig tart ki.

Németországban a BASF és a Yara rendelkezik még jelentős ammónia, ehhez kapcsolódóan pedig karbamidgyártó kapacitással. Ezek az anyagok kulcsfontosságúak többek között a nitrogén műtrágyák gyártásához is.

A BASF tájékoztatása szerint ludwigshafeni gyárából továbbra is el fogja látni a piacot AdBlue-val, arról azonban nem nyilatkoztak, képesek-e pótolni az SKW Piesteritz termelésének leállításával kieső mennyiséget. A helyzet még aggasztóbb annak fényében, hogy a BASF a hét eleji nyilatkozata szerint csökkenteheti európai termelését, múlt hónapban pedig a másik nagy németországi termelő, a Yara hozta nyilvánosságra, hogy gyártókapacitásának csupán 35 százalékát használja ki a magas gázárak miatt.

A BGL, a német szállítmányozási vállalatokat tömörítő szervezet elnöke a Bild-nek tett nyilatkozatában Németországban két héten belül bekövetkező AdBlue-hiány lehetőségére hívta fel a figyelmet. A hiány elkerülésére az import lehet az egyik megoldás, ami újra ellátási zavarokhoz vezethet Európa más országaiban, így Magyarországon is.

Korábban írtunk már az AdBlue fontosságáról, hiszen nem csak a közúti közlekedésben használt, modern dízelmotorral ellátott személyautók, furgonok, buszok és kamionok működéséhez elengedhetetlen adalék, de a mezőgazdasági gépek is AdBlue-t használnak.

A probléma, hogy AdBlue nélkül a korszerű, legalább Euro 6 normát teljesítő motorok csak rövid ideig működnek, majd el sem indulnak az utántöltésig - ugyanis csak AdBlue-val tudják teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat.

Szoftveresen ugyan meghekkelhetőek az AdBlue kifogyása miatt nem induló autók, de ez törvénybe ütköző művelet, hiszen ezzel megnő a károsanyag-kibocsátás.

Forrás: Reuters