Kimondottan pályára készült Mustangokat is bemutatott a Ford

2022.09.16. 06:03

Még alig nyugodtak meg a billentyűzetek az új Mustang bejelentésének híre óta, máris itt van még háromféle vadított verzió is. A Dark Horse, a Dark Horse S és a Dark Horse R azoknak szól, akik versenypályán szándékoznak hallgatni a V8 dörgését.

Ezek közül a külön betűjelzés nélküli Dark Horse verzió egy utcai Mustang sportosabbra hangolt változata lesz, míg az S és R kivitel már rendszám nélkül várható, azokat csak versenypályán lehet majd használni hivatalosan.

Már a sima, utcai Dark Horse is elég meredeknek ígérkezik. A GT-hez is rendelhető Performance csomagot már szériában is tartalmazni fogja, nagyobb fékeket is szerelnek rá, illetve lesz benne egy önzáró Torsen differenciálmű és megerősített stabilizátorok is. Továbbá a repertoár részei a szélesebb gumik és a sportosabb első lengéscsillapítók is.

Valószínűleg a V8-as motor marad, ahogy a hatsebességes manuális váltó és a tízsebességes automata is választható lesz a hírek a szerint. Optikai oldalról se marad gyári a Dark Horse: sötétebb első lámpákat, kékre fényezett féknyergeket és egyedi felniket is kap. Csak ehhez a változathoz lesz elérhető a Blue Ember fantázianevű sötétkék árnyalat.

Ha valaki még ennél is durvábbat szeretne, a Dark Horse S és a Dark Horse R verziók irányába érdemes nézelődnie, de ezeknek rendszáma már biztosan nem lesz. Az S kivitelben már versenyülések és bukókeret van, sőt, még a sportkormány is levehető. A súlycsökkentés jegyében amit csak tudtak kihajítottak belőle, a biztonság jegyében pedig bekerült egy tűzoltórendszer is. A Dark Horse S-be bekerülnek a Multimatic DSSV nevű adaptív lengéscsillapítők, illetve fékekből is jobbak kerülnek alá.

Már az S verzió is igyekszik optikailag is megmutatni, hogy ez már igen közel áll a versenyautókhoz: a hatalmas hátsó szárny, a nagy lökhárítótoldatok, az egyedi felnik és a minimális hasmagasság is árulkodó jelek. Ettől természetesen igazán királyul is néz ki, mivel a szép arányai megmaradtak, csak felütötték az egészet egy nagy adag brutalitással.

A Dark Horse R már nem ígér rá sokat az S-re: ebbe kerül egy üzemanyagcella is a nagyobb hatótáv érdekében, illetve már gyártósoron is úgy készül az autó, hogy a hegesztéseit több helyen megerősítik. Az R-hez még egyedi felnik is járnak, amiket a Ford Performance Parts szállít.

Egyébként nem csak a Dark Horse változatok alkotják majd a teljes, dedikáltan versenypályára szánt Mustangok palettáját. Összesen hatféle versenyváltozat készül: a Dark Horse S és R kiviteleken kívül lesz még GT3 és GT4 változat is. Sőt, készül NASCAR és még NHRA verzió is.

Forrás: Ford