Az AMG One Nürburgring rekordja belülről igen hajmeresztő a nedves Nordschleifén

2022.11.11. 14:24

Maro Engel nem ma kezdte az ipart, hiszen nyert már többek közt Nürburgring 24-órást is az AMG-vel. Ettől függetlenül az októberi hidegben 6:35-öt futni egy hibrid szupersportautóval combos kihívás, főleg annak tudatában, hányszor ér le az AMG One alja szűk 21 kilométer tőgázas kanyargás alatt.

22C0385 013

Az AMG One a jelenleg elérhető talán legbonyolultabb technológiát használja a sebességhajszoláshoz, hiszen egy 2016-os Forma 1 hajtásláncot ötvöz utcai rendszerekkel, az elvárt Mercedes-AMG minőségben. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az AMG One sem robbanhat le egy városi dugóban, vagy éppen hideg téli reggeleken. Persze nem sokan fogják ezt élesben tesztelni, de a Daimler így sem adhatja alább.

Mit ad a sors, épp tegnap beszélgettünk az Égéstérben Nagy Marcellel, a formatervezővel, aki többek közt az AMG One komplex felnijeit is az önéletrajzában tudhatja, számos egyéb Mercedes-Benz kerék mellett.

A felvétellel szinte egy időben publikálta az AMG a One Nürburgring rekordját, ami 6:35.183 lett, és belső nézetből igen kemény menetnek tűnik a levelekkel teliszórt, enyhén nedves őszi Nordschleifén. Az AMG nagy napja ugyanis október 28-án volt, és ilyen hangokat generált:

Ez az idő bő nyolc másodpercet ver a Manthey Racing limitált példányban gyártott Porsche 911 GT2 RS MR-jére, de ami talán relevánsabb, hogy öt évvel ezelőtt Kenny Brack 6:43.2-t futott a McLaren P1 LM-mel, Pirelli Trofeo R gumikon. A P1 LM a Lanzante Motorsport agyszüleménye, 986 lóerővel és 1390 kilós tömeggel. Az AMG One ugyan 1049 lóerős összteljesítménnyel büszkélkedik, de mellé 1695 kilót nyom.

A legújabb, 992-es generációs Porsche 911 GT3 RS ezzel szemben 6:49.328-ot tud, ami becsülendő egy szívómotoros sportautótól.

Maro Engelnek tehát volt mit kordában tartania, ám az AMG rekordja végül sikerült, és nem is valószínű, hogy idén bárki megdöntené még, akár utcai autóval, akár egy prototípussal.

A Mercedes-AMG azt is elárulta, hogy a pályára optimalizált One variáció képes a 6:30.705-re is. Bárhogy is, AMG One-ból csupán 275 készül majd, és a durván 3 millió eurós ár ellenére az összesnek van gazdája már.