Ennél a 67 éves Landynél bájosabbat ritkán látni

2022.11.17. 10:18

A Land Rover Series I a sokak által jól ismert Defender elődje. Igaz, hogy a forma nem sokat változott menet közben, de az első változat 74 éve, vagyis 1948-ban jött ki. A típus időközben a terepjáró egyik szinonimájává vált és az öreg darabok is – minden nyűgjük ellenére – elég keresettek.

A közelmúltban kelt el egy csodálatosan aranyos, 1955-ös példány, ami a Brit Királyi Légerőnél szolgált. 1949-ben – tehát a megjelenése után szinte azonnal – kezdtek Land Rovereket használni a légierőnél és a típusból létezett több, speciális célokra átalakított változat. Ez itt egy úgynevezett Aircraft Crash Rescue Vehicle, ami azt jelenti, hogy olyankor segédkezett, ha egy repülőgép balesetet szenvedett.

Ezt a hosszú tengelytávú pickupot 1956-ban, egyévesen állították csatasorba és a speciális átalakítást 1959-ben kapta meg. A piros Series I-et a Marshall of Cambridge-nél használták, ahol többek között embereket képeztek ki, illetve repülőgépekkel foglalkoztak. Sajnos a konkrét darab sztorijáról keveset lehet tudni, de annyi biztos, hogy valamikor egy privát gyűjtőnél landolt, aki felújította.

A piros színével és a korhű kiegészítőkkel egészen elbűvölő az öreg Landy kisugárzása. Megvan a kiegészítő fényszórója, a fából készült létrája és még az oltóanyagot tartalmazó tartálya is. A beltere és az alváza kék, ami szépen feldobja az amúgy is igen feltűnő Series I-est.

A tulajdonosa árverésre bocsátotta a Land Rovert és a Silverstone aukciós ház becslése szerint valahol 15 ezer és 20 ezer font – nagyjából 7 millió és 9,4 millió forint – közötti összeget érhet. A nyertes licit azonban ezeknél alacsonyabb volt: végül 13500 fontért, azaz nagyjából 6,3 millió forintért kelt el a karakteres Landy. Az érdekes autók mai áraihoz képest ez egy igen jó üzletnek tűnik.

Forrás: Silodrome