Globális ranglista: nem nálunk a legrosszabbak az utak

2022.12.23. 06:02

A World Economic Forum egy 2006 és 2019 között zajló kutatás keretében a világ útjainak minőségét vizsgálta. A résztvevők 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték hazájuk útjait, melyen az előbbi a rettenetest, míg az utóbbi a tökéletest jelenti. Az eredmények alapján nem csak arról kaphatunk jó képet, hova érdemes autós túrára indulni, hanem arról is, kis hazánk hol helyezkedik el a Európa és a világ országai között.

katyu

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás jellege miatt a felmérés nem az utak valós minőségét tükrözi, hanem sokkal inkább az egyes országok polgárainak szubjektív véleményét. Kezeljük tehát az eredményeket ennek tudatában.

Mielőtt azonban rátérnénk a felmérés kimenetelére, kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre is. 

Szerinted hányadik helyen végzett hazánk Európa országainak ranglistáján?

Az európai körképet vizsgálva – nem meglepő módon – nyugaton találjuk a legjobb utakat. A lista élén 6,4-es átlaggal Hollandia végzett, melyet 6,3-mal szorosan Svájc követ, míg kicsit lemaradva Ausztria a harmadik, kerek 6 ponttal. A top 10 további sorrendje Portugália (6), Spanyolország (5,7), Horvátország (5,6), Dánia (5,6), Luxemburg (5,5), Franciaország (5,4) és Finnország (5,3).

Kishazánk megtalálásához egészen a középmezőny végére, a 40-es lista 26. helyéig kell letekernünk, ahol Magyarország kerek 4-es átlaggal áll, közvetlenül Szlovákia előtt és Izland mögött. Egy rögtönzött szerkesztőségi közvélemény-kutatás alapján ez egyébként jelentősen jobb eredmény, mint amire sokan számítottunk volna.

Európa legrosszabb útjaival Észak-Macedónia (3,4), Málta (3,3), Románia (3), Ukrajna (3), Bosznia-Hercegovina (2,8) és végül Moldova (2,6) büszkélkedhet. Ahogy távolodunk tehát nyugattól keleti irányba, az utak minősége úgy romlik, bár azért akadnak kivételek. Olaszország példádul nem sokkal előttünk, csak a lista 23. helyén végzett, míg a balkáni régióból messze kitűnik Görögország közel nyugat-európai szintű útjaival.

Globális szinten Szingapúré az összetett első hely 6,5 ponttal, picivel Hollandia előtt. Őket követi Svájc (6,3), Hong Kong (6,1), Japán (6,1), Ausztria (6), Portugália (6), az Egyesült Arab Emírségek (6), Dél-Korea (5,9) és Omán (5,7). Magyarország a 69. helyen, abszolút a középmezőnyben szerepel. A 141 tagú listát pedig Haiti (2,1), Jemen (2,1), Madagaszkár (2), Mauritánia (2) és Csád (1,9) zárják.

Aki kíváncsi a teljes eredménysorra, ezen a linken megtalálja.