Valódi repülőgép-hajtómű hajtja ezt a Batmobile replikát

2022.12.23. 15:54

Filmes sztárautóból rengeteg létezik. Ott van a Tolvajtempó Eleanorja, a Vissza a jövőbe DeLoreanje, vagy a Halálos Iramban R34-es Skyline-ja. Mégis, talán a legikonikusabb mind közül az 1989-es Batmobile. Az egyszerre futurisztikus, rajzfilmes, de közben mégis istentelenül menő gépcsoda sokakat ösztönzött replikák készítésére, de jó eséllyel ez a többszörösen díjnyertes darab mindet kenterbe veri.

261091 Front 3-4 Web

Itt most nem csak a tökéletes külsőn, vagy a részletesen kidolgozott belsőn van a hangsúly. Ezt a Batmobil e-t egyedülálló módon egy valódi Boeing repülőgép-hajtómű mozgatja, melynek erejét egy félautomata váltó közvetíti a hátsó kerekekhez. A 365 lóerős csoda így négy másodperc alatt van százon, végsebessége pedig állítólag a 300 km/h-t is megközelíti.

Az őrült járgány alapja egy 1985-ös Chevrolet Corvette, melyből az átalakítások végére nem sok maradt. Az váz alumíniumból, a pilótafülke pedig vasból készült, melyre egy hat méter hosszú üvegszál-alumínium héj került. Az autó súlya csupán 1270 kilogramm körül alakul.

Az erősen repülőgép-ihletésű belső tér közepén egy iPad kapott helyet, melynek fontos feladata van. Erről vezérelhető az állítható felfüggesztés, valamint a hajtómű. Utóbbi egyébként szinte bármilyen üzemanyaggal beéri, így tankolhatunk akár kerozint vagy dízelt is. Bármi mellett döntsünk végül, jobb ha tudjuk: a kicsike 23,5 litert fogyaszt.

A legjobb hír viszont , hogy egy árverés keretében most bárki lecsaphat erre a gyönyörű replikára , bár az aukciósház hozzáteszi: előfordulhat, hogy a világ nem minden részén vehet részt a közúti forgalomban.

Forrás: Barret Jackson