Nasser Al-Attiyah és a Toyota Hilux húzta be a 2023-as Dakar-ralit

2023.01.17. 12:31

Nasser Al-Attiyah és társa, Mathieu Baumel nyerte meg a 2023-as Dakar-ralit. Ez a páros ötödik dakaros győzelme, a Toyota Hilux Dakar csapat harmadszor végzett az első helyen, a versenycsapat és a duó pedig együtt másodjára hozta le vezető helyen a világ legismertebb tereprali eseményét.

Egy igazi ralilegendával, Sebastian Leobbel kellett gigászi küzdelmet vívnia az elsőségért, de végül 78 perces előnnyel húzta be a győzelmet. Nasserék a verseny elején nagy tempót tudtak diktálni, kihívójukat pedig nem pártfogolta a szerencse, így az első héten gyakorlatilag behozhatatlan különbséget autóztak össze.

Ennek ellenére a második héten beköszönt a 48 éves Leob, és zsinórban hat szakaszgyőzelmet tett zsebre a Prodrive Hunter T1-gyel. A végső győzelemhez ez kevés volt, viszont ezzel megdöntötte Ari Vatanen korábbi rekordját, aki még 1989-ben aratott öt egymást követő szakaszon keresztül győzelmet a legendás Peugeot 405 T16-tal.

A dobogó harmadik helyére is toyotás csapat léphetett Lucas Moraes és Timo Gottschalk személyében. A motorosok között nagyon kiélezett küzdelem zajlott: Toby Price 12 másodperces vezetésből indult neki az utolsó szakasznak, de a mögötte érkező KTM-es Kevin Benavides 43 másodperces előnnyel elhorgászta előle a legnagyobb trófeát.