Véget ér a "katalizátorbuli", egyre olcsóbb a palládium

2023.02.01. 06:05

Csökkenni fog a kereslet az autógyártás egyik fontos nyersanyaga, a palládium iránt. Ez véget vet a nemesfém piacán hat éven át tartó aranyláznak, lezárul a palládium hatalmas drágulásának korszaka az árutőzsdéken. 

globalnewsca

 

A kipufogógázok tisztítását végző katalizátorokban használt fém ára 2016-ban unciánként 500 dollár volt, 2022 márciusára viszont már 3400 dollárra is felment. Vagyis szép haszonra tehetett szert az, aki jól forgatta a pénzét ezen a piacon. Eközben a befektetési piacon a többi nemesfém közül a platina ára 1100-1200 dollár/uncia körül ingadozott, az arany pedig az 1500 dollár/unciás szintről 2000 dollár közelébe drágult az elmúlt hat évben. Vagyis a palládium vitte a prímet ebben az összevetésben- – írta a napokban a Reuters. 

A palládium az autógyártóknak köszönhette a tündöklését: ahogy szigorodtak a környezetvédelmi előírások, úgy nőtt a vállalatok kereslete a fém iránt, miközben a kínálat nem tudott lépést tartani a növekvő igényekkel. Úgy fest, ennek most vége. 

Fordulat

A fordulat egyik oka, hogy a hagyományos motoroknál a palládium egy részét az olcsóbb platinával helyettesítik. Másfelől az elektromos autóknak - amelyekből egyre többet adnak el - nincs szükségük katalizátorra. Ezzel párhuzamosan, ahogy egyre több viszonylag sok palládiumot tartalmazó katalizátor kerül az autóbontókba, az újrahasznosított fém kínálata is bővül.

Az eredmény: a tavaly tavaszi csúcs után 2022 végére - 2023 elejére unciánként 1700 dollárra zuhant a palládium ára. Az is rontja most a képet, hogy a palládium piacán 90 százalékban az autógyártók állnak a vevői oldalon. 

Ugyanez számokban: a Macquarie pénzügyi szolgáltató vállalat elemzői szerint 2027-re unciánként 1150 dollárra csúszik vissza a palládiumárfolyam. A Morgan Stanley bankház becslése szerint az autógyártók 2022 és 2027 között400 ezer unciával kevesebbet fognak vásárolni ebből a fémbő, eközben az újrahasznosított roncsokból származó kínálat 1,2 millió unciával nő.

Ha a jóslat beválik, akkor egymillió unciás túlkínálat alakulhat ki a piacon, ez viszont nem jelent azonnali változást: a Macquarie 2025-ig nem számít jelentős palládiumtöbbletre.

Van azonban még egy tényező

A palládiumpiaci képhez hozzátartozik, hogy a globális palládiumkínálat 40 százaléka az orosz NorilskNickeltől származik. E vállalat kitermelése 2023-ban 8-14 százalékkal csökkenhet, ami ugyanakkor feszessé teheti a piacot. Szakértők szerint amíg az orosz-ukrán háború tart, bármikor előfordulhat, hogy az orosz vállalat ellen szankciókat léptetnek életbe. Ez a geopolitikai kockázat fékezi a palládium árának mérséklődését.