Új taktikai teherautókat venne az amerikai hadsereg

2023.02.06. 14:06

A Common Tactical Truck (CTT) programot tavaly nyáron indította el az Amerikai Védelmi Minisztérium. A program célja egy olyan taktikai, páncélozott, nehéz teherautó kiválasztása, amelyet az amerikai hadsereg összes haderőneme használni tud majd. A tervek szerint az új jármű lesz majd az Oshkosh HEMTT, az M915, az M1088 és a PLS járművek váltótípusa. A teljes CTT programra az USA Védelmi Minisztériuma 5,1 milliárd dollárt, azaz megközelítőleg 1836 milliárd forintot(!) irányzott elő. 

Ebben az összegben benne van a prototípusok megépítésének költsége és az 5700(!) darab új teherautó ára is. De ne rohanjunk ennyire előre! Jelenleg a CTT program ott tart, hogy a Pentagon szerződést kötött a négy érdeklődővel (Navistar Defense, Mack Defense, Oskosh Defense és a Rheinmetall-GM Defense konzorcium). E szerződés keretén belül a négy cég 24,5 millió dollárt (körülbelül 8,8 milliárd forintot) kap arra, hogy elkészítsék a prototípusokat, amelyeket a hadsereg nyúzópróbának vet alá, mielőtt meghozza a végső döntést.

Elsőként a Rheinmetall-GM Defense mutatta be a prototípus CTT járművét. Valójában a konzorcium új teherautója nem is annyira új, hiszen az MAN-nel közösen fejlesztett HX3-as katonai teherautócsaládot már 2021. májusában bemutatták. Azonban a Rheinmetall szerint ez egy olyan jól sikerült konstrukció, hogy az amerikai hadseregnek szánt tesztpéldányok gyártása már meg is kezdődött, és az európaitól kissé eltérő igényekhez is könnyen adaptálható. Persze a GM Defense-nek is akad dolga az új teherautók kialakításánál, ugyanis ők szállítják a hajtásrendszert (amiről egyelőre nem derültek ki részletek), és abban is segítenek, hogy a HX3 igazi amerikai teherautó lehessen. Ez bizonyára nem fog nehézséget okozni a General Motorsnak, ugyanis a GM Defense jelenleg a US Army legnagyobb járműbeszállítója.

A Rheinmetall-MAN közös fejlesztésű HX járműcsaládját eddig húsz ország - köztük Magyarország - hadserege rendszeresítette. A HX3 járműplatform a HX család legújabb generációja, a korábbiaktól eltérően már csak védett, azaz páncélozott fülkével rendelhető. A moduláris felépítésű alváznak köszönhetően, a hajtás lehet 4x4-es, 6x6-os, 8x8-as vagy akár 10x10-es is. A Rheinmetall szerint a moduláris felépítésnek köszönhetően a HX3-as összesen 43 féle kivitelben rendelhető, amivel gyakorlatilag minden, hadászattal kapcsolatos logisztikai feladatra alkalmas.

Az amerikai hadvezetés egyébként gyorsan le szeretné zavarni a CTT programot, ugyanis a prototípusokat ez év végére már csapatpróbára kell küldeni, 2024 végére pedig már ki is választaná a győztest a US Army. A korábbi nagy katonai járműbeszerzések alapján, amelyek közül több is hosszú éveket csúszott (mint például az új Humvee-k beszerzése), igencsak optimisták az amerikai hadseregben, ugyanis 2025-ben már több száz CTT-t szeretnének átadni az alakulatoknak.

Fotók: Rheinmetall