M1-es tömegszerencsétlenség: életbe lépett a különleges protokoll, hamarabb kaphatnak pénzt az autósok

2023.03.15. 10:26

A magyar piacon működő biztosítók már tíz éve létrehozták a katasztrófák esetére vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozást. Ennek köszönhetően az M1-esen történt szombati tömegszerencsétlenségben érintettek kártalanítása azelőtt megkezdődhet, hogy lezárulnak a felelősség megállapítását célzó vizsgálatok. 

lead 2802-e1678552214621

Bár elterjedtek olyan hírek, hogy mivel az M1-es autópályán szombaton történt tragikus tömegbaleset a felelősség megállapítása kérdéses, ezért csak a cascóval rendelkező autósok kapnak kártérítést. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) azonban közölte: 

a hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a szombatihoz hasonló katasztrófák kezelését illetően, és a mai napon aktiválta is erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozását. Ennek értelmében a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kártalanítást. A tömegszerencsétlenségben érintett károsultak kárigényeiket saját gépjárműveik biztosítóinál vagy a MABISZ-nál jelenthetik be. Mindez a megszokott ügyrendtől eltérő plusz szolgáltatás a hazai biztosítók részéről, amely során a jogcím nélküli előlegek kifizetésének gyorsasága attól függ, mikor érkeznek be a biztosítókhoz a szükséges rendőrségi igazolások. A tömeges kár rendezésének szabályozása szerint, ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolás válhat szükségessé.

A tömegbaleset károsultjai tehát a baleset körülményeinek vizsgálatának befejezése előtt kártérítést kaphatnak.