Lefoglalózta az autót, elégedetlen volt állapotával, ezért kalapáccsal szétverte

2023.05.18. 13:46

A vádlott annyira csalódott az átvizsgálás eredményétől és a foglaló elvesztésétől, hogy kalapáccsal szétverte a sértett autóját.

A sértett 2023 januárjában interneten hirdette meg eladó gépkocsiját. A hirdetésre jelentkezett a vádlott is, aki Pécsett megtekintette az autót, azt kipróbálta. A felek megállapodtak a 2.700.000,- forintos vételárban és a vádlott 700 euro foglalót adott az eladónak – írta az Ügyészség közleményében.

12

Néhány nappal később a vádlott ismételten Pécsre érkezett abból a célból, hogy az autót átnézesse egy szakszervizben, illetve a vételár fennmaradó részét a sértettnek kifizesse. Az autószervizben a gépjármű átvizsgálását követően arról tájékoztatták a vádlottat, hogy az autónak számos problémája van, rossz a műszaki állapota.

42

A vádlott emiatt a gépjárművet már nem akarta megvenni, hanem visszakövetelte az általa átadott foglalót. Mivel a sértett mindezt megtagadta, ezért a szerviz telephelyén közöttük vita alakult ki, majd a vádlott a saját gépkocsijából egy kalapácsot vett elő, amellyel szétverte az általa korábban megvásárolni kívánt autót. Ezt követően a vádlott a szervizben dolgozókat megkérte, hogy értesítsék a rendőrséget.

A férfi a rongálással 900 000 forint kárt okozott. Az elkövető cselekménye a rongálás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.