Rabokkal gyártatnák a Ladákat

2023.06.15. 12:53

A Lada modellek gyártója, vagyis az AvtoVAZ, Oroszország legnagyobb autógyártója kezd kifogyni a munkaerőből. A háború miatt sok embert behívtak katonának, sokan pedig elmenekültek a sorozás elől, így aztán vészesen lecsökkent azoknak a száma, akik a potenciális munkaerőnek számítanak. Az emberhiány megoldására drasztikus megoldást választana a gyártó: rabokat dolgoztatnának.

Oroszországban jelenleg rekordalacsony a munkanélküliség: áprilisban 3,3 százalék volt. Ebből is jól látszik a munkaerőhiány ténye. Már a tárgyalások is megkezdődtek a rabok munkájával kapcsolatban: a börtönszövetség képviselői és az AvtoVAZ képviselői elkezdték felmérni, hogy miként lehetne mindezt megoldani.

Forrás: AvtoVAZ
Forrás: AvtoVAZ

Az AvtoVAZ szeptemberig 28 százalékkal szeretné növelni a termelékenységét, amit jövő év januárjáig tovább növelnének, hogy elérje az összesen 40 százalékot. Erre nagy szükség is lenne, hiszen a Szovjetúnió összeomlása óta nem voltak ilyen rosszak a gyártási számok: tavaly az egész orosz autóipar mindössze 450 ezer darabot tudott gyártani.

Forrás: Automotive News Europe