Nagy segítség a magyar családoknak: ingyenes lesz egy autósoknak fontos szolgáltatás

2023.06.20. 14:48

Októbertől ingyenesen lehet majd leadni az elhasználódott gumiabroncsokat – olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfői közleményében.

Júliustól az egész országban új hulladékgazdálkodási rendszert vezetnek be, amelyben az állam helyett a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Az új rendszerrel együtt pedig elindul az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. 

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra, a textiltermékekre és a sütőolajra – speciális szabályok vonatkoznak majd. Ezáltal a hulladékká vált gumiabroncsot október elsejétől kötelező külön gyűjteni és a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak leadni, akik térítésmentesen átveszik.

Mi lesz így az abroncs-virágágyásokkal?!
Mi lesz így az abroncs-virágágyásokkal?!

 A használt sütőolaj gyűjtésének biztosítása céljából az erre szolgáló gyűjtőedények elhelyezését a forgalmazó, a települési önkormányzat, az üzemanyag-töltőállomás és meghatározott oktatási intézmény a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján biztosíthatja.

Raisz Anikó a közleményben hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkedhetnek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és a hulladéklerakás csökkenéséhez.

A MOL-nak pedig ez egy jó biznisz lesz, ugyanis ezekkel együtt olyan hulladékok kerülnek hozzájuk, amelyek jól újrahasznosíthatóak, majd továbbértékesíthetőek, főleg, hogy 35 évre szól a hulladék-koncessziójuk.