Állatcsordának vagy űrlényeknek látják a bicajosokat a közlekedők

2023.06.25. 09:20

A bringázáshoz biztonságosan öltöző kerékpárosokat kevésbé látják emberinek a közlekedők, mint azokat, akik fittyet hánynak az elasztikus felső és alsó, illetve a sisak viselésére - erre jutott egy új kutatás. A probléma része a "hajhiány". 

Úgy tűnik, sokakból idegenkedést vált ki a sportosan felöltözött, csoportosan tekerő bringások látványa. Talán a szavannán vágtázó zebrák, vagy gnúk csordáit juttatja eszükbe. Valami ilyesmi derült ki Mark Limb városfejlesztő és Sarah Collyer pszichológus egyetemi professzor Ausztráliában végzettkutatásából, ami 560 ember megkérdezésével készült. A felméréssel arra keresték a választ, hogyan lehetne népszerűbbé tenni a kerékpáros közlekedést - idézte a kutatást a phys.org tudományos szakportál.

A hajhiány a ludas

Azt a furcsaságot találták, hogy a közlekedők kevésbé tartják emberinek az elasztikus kerékpárosruhába öltöző, sisakot és gyakran napszemüveget is viselő bringásokat szemben azokkal, akik ezeket mellőzve kerékpároznak. A pszichológusok szerint ennek legfőbb oka a haj látványának hiánya, és a bringás részben takarásban lévő szeme lehet.

alien2

A megkérdezettek 30 százaléka az öltözködéstől függetlenül is úgy gondolja, hogy a kerékpárosok nem teljesen emberiek. Más szóval a kerékpározás valami a természetes emberi viselkedéstől elütő dolog.

A válaszadók egy része, aki saját magát is bringásként jellemezte, azt mondta: előfordult már vele az utakon, hogy amikor kerékpáros ruházatban volt, akkor máshogy bántak vele az emberek. A felmérésben megszólaló egyik nő azt mondta, direkt hagyja, hogy hosszú haja láthatóan kilógjon a sisak alól, mert szerinte ez segít elkerülni férfitársai udvariatlan viselkedését.

A kutatást az a 2019-es felmérés inspirálta, amelyből kiderült, hogy az autósok több mint fele szerint a kerékpárosok nem teljesen emberi lények. A két szakember úgy gondolja, hogy ez a felfogás hozzájárul a bringásokat az utakon érő agresszióhoz. Ráadásul az eredmények nem tekinthetők véletlennek.

A sisakot viselő kerékpárosokat ábrázoló fotókat nézve két és félszer többször hangzott el, hogy az illető kevésbé emberi, mint az olyan bringások esetén, akiken nem volt sisak. A kifejezetten elasztikus, testhez simuló bringás ruhába öltözöttek esetén 3,7-szeres volt a különbség.

Végül enyhén szólva sajátos eredménye a kutatásnak, hogy a láthatóságot segítő sportruhába öltözött embereket a megkérdezettek következetesen kevésbé emberinek látják, mint azokat, akik kerülik az ilyen ruhadarabokat. Ezt tényleg nem értelmezhetjük másként, mint hogy valamiféle más bőrszínű, kék vagy zöld, kvázi űrlényeket látnak bennük.