Lázár: megkezdték a KRESZ felülvizsgálatát

2023.07.11. 14:36

Lázár János az Árpád hídi halálos balesettel kapcsolatban bejelentette, hogy minisztériuma a Belügyminisztériummal együtt megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát. Az átalakítást ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják.

Lázár Jánost újságírók kérdzeték egy keddi sajtótájékoztatón az Árpád hídon történt halálos gázolással kapcsolatban. Az építési és közlekedési miniszter gyilkosságnak tartja a történteket, és reméli, hogy az okozói elnyerik méltó büntetésüket.

Majd ezzel kapcsolatban közölte, hogy módosítani kéne a KRESZ-t, mivel azok nem adnak választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre – számolt be a Világgazdaság. Szerinte az első számú probléma, hogy a budapesti utcák használóinak száma jelentősen megnőtt és ennek kezelése a fővárosi önkormányzat feladata lenne, de a KRESZ-en is változtatni kell – ezáltal pedig szigorítás is szóba jöhet. Lázár kijelentette, hogy a többi között már

mérlegelik az átlagsebesség bevezetését Magyarországon.

Arról is vitatkoznak, hogy az autópályahálózat külső, lakott területtől távoli szakaszain változtassanak-e a sebességkorlátozáson. Lázár példaként Ausztriát említette meg, ahol éppen a 150 km/h-ra való emelésen vitatkoznak. Szerinte nem biztos, hogy ez a jó irány, de az abszolút tiltásban sem hisz.

A miniszter odáig is elment, hogy akár a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerén is szigoríthatnak. Ezt azzal magyarázta, hogy a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) jelentése szerint a hazai közúti balesetek 30 százalékban vezethetők vissza a sebességtúllépésre, addig a balesetek több mint kétharmada a sofőrök rossz döntésének következménye. 

„A jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel. Nem csak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban is kellene vezetni”

– emelte ki Lázár János.