Koenigsegg Gemera: ha az 1700 lóerő kevés, nesze 2300!

2023.07.12. 13:36

A Koenigsegg Gemera eddig is lélegzetelállítónak ígérkezett, de a legújabb hírek hallatán már tényleg kezdünk kifogyni a jelzőkből. A várhatóan jövőre érkező modell több szempontból is valódi mérnöki csoda.

A Gemera legnagyobb ígérete, hogy szupersportautóhoz méltó kinézete ellenére négy felnőtt is kényelmesen elfér benne, mégpedig csomagokkal együtt. Hogy ez kivitelezhető legyen, a Koenigsegg egy egészen speciális kétliteres, háromhengeres turbómotort fejlesztett, melynek maximális teljesítménye egészen döbbenetes: 600 lóerő. A Tiny Friendly Giant (Apró Barátságos Óriás) különlegessége, hogy nincs vezérműtengelye: a szelepek nyitását és zárását egy elektromosan vezérelt sűrített levegős rendszer végzi.

Screenshot 2023-07-10 at 13.54.21 0.png



Ehhez jön még hozzá egy, az első kerekeket hajtó hibrid rendszer, melynek hála az összteljesítmény 1700 lóerő.

Ha ez nem lenne elég, Christian von Koenigsegg, a márka alapítója nemrég bejelentette, hogy választható opcióként a Jesko 5 literes V8-as motorját is belefaragják a Gemerába, így az új, Dark Matter (Sötét Anyag) nevű elektromos motorral együtt az összteljesítmény már 2300 lóerőre emelkedik.

Persze nem volt egyszerű a V8-ast az apró háromhengeres helyére csomagolni, így a mérnökök alaposan áttervezték a turbók elhelyezését és a kipufogót is.