Felturbózott lámpával a telefonos zombik ellen

2023.08.03. 05:58

Az okostelefonok megjelenésével elterjedtek az utcákon a képernyőbámuló zombik, akik a környezetükről tudomást sem véve sétálnak neki oszlopoknak, lépnek ki biciklisek elé és üttetik el magukat autókkal. Sokan még a gyalogátkelőhelyek piros lámpáit sem veszik észre. Utóbbi problémára született egy új megoldási kísérlet a németországi Neuss városában.

Tulajdonképpen egy felturbózott közlekedési lámpáról van szó, mely egy kiegészítő fény segítségével a járdát, illetve – „a gyalogos pozíciójától függően" – a járókelők telefonját is megvilágítja maga alatt.

7a46f7de-c748-47bf-8b8b-31b920aa5c39



„Bárkinek, aki az előre nézés helyett lefelé szegezi a tekintetét, észlelnie kell, ami lent történik. Ezért lenne hasznos egy földre vetített fény. Az embereknek észre kell venniük miatta, hogy piros a lámpa, és meg kell állni." - mondta Johannes Steinhauer, a helyi építőmérnöki iroda munkatársa.

A megoldás egyelőre nem működik igazán jól. A földre vetített piros fény nappal nagyon halvány, ráadásul az ötlet a járókelőket is megosztja. Többen észre sem vették a plusz jelzést, egy nő pedig egyenesen feleslegesnek nevezte az egészet. Akadt persze olyan is, aki szerint fontos problémáról van szó, az új lámpa pedig egy jó lépés.

Szerencsére csak tesztüzemről van szó, így a mérnököknek lesz lehetősége és ideje kijavítani a lámpa gyermekbetegségeit.