A legelső Land Rovert kiásták a földből, majd átszelték vele Mongóliát

2023.08.08. 16:20

Mióta a Drivetribe Richard Hammond tulajdona lett, a videós tartalmakat gyártó médiavállalkozás főleg promóciós filmeket készít. Ám mikor egy ilyen reklám az első Land Rover megtalálásáról, óvatos restaurálásáról, majd a Góbi sivatag átszeléséről szól az Ineos tulajdonosával, tehát a Grenadier kitalálójával a volánja mögött, beindulnak az érzelmek.

Richard Hammond on the greatest barn find of all time 3-48 scree

A Land Rovernél is akad korai Series 1 prototípus. Konkrétan az 1948-as amszterdami autószalon egyik sztárja, amit végül csak 1955-ben adott el a gyár, SNX 910 rendszámmal. Csakhogy ez messze nem az első Land Rover. A 860001-as alvázszámút ugyanis a királynak, VI. Györgynek szánták, csak aztán másképp alakult, így az autó végül Ewen McEven, a King's College mezőgazdasági mérnök professzorához került.

1970-ben pedig egy vidéki farmra, ahol 1998-ig a szabad ég alatt, utána pedig egy beszakadt tetejű pajtában várta a teljes oxidációt. Rendszáma: JUE 477.

Éveken át keresték, majd mikor ténylegesen meglett, a tulajdonos család zárt árverésen keresztül adta el. Ekkor jött a képbe Jim Ratcliffe, aki közismert Land Rover rajongó, főállásban vegyipari mágnás, hobbiját tekintve pedig milliárdos autóipari vállalkozó.

Az Ineos feje Julian Shoolheifert, a típus egyik legnagyobb szakértőjét bízta meg a gyakorlatilag kettétört vázú, cserébe szinte teljesen komplett első Land Rover újjáélesztésével. Anélkül, hogy elrontották volna túlzott számú új alkatrésszel, JUE ráadásul nem egy múzeumba, vagy éppen Sir Ratcliffe nappalijába készült, hanem a Góbi sivatag átszelésére, az Ineos Grenadier fejlesztési programjának keretein belül.

Talán nem is olyan meglepő, hogy gond nélkül teljesítette, amire 1948-ban készült.

Az első Land Rover, a 4x4-ek európai őse tehát él, biztonságban van, és így készen áll a következő hetven évre is. Az Ineos Grenadier pedig az a modern terepjáró, ami Jim Ratcliffe szerint méltó utódja mind a Series, mind a Defender-korszak Land Rovereinek. Hamarosan kipróbáljuk.