Prózai ok miatt csúszik az ID. Buzz lakóautó

2023.08.12. 07:10

A Volkswagen elektromos kisbusza, az ID. Buzz kifejezetten népszerűnek tűnik az európai piacon. A sikeren felbuzdulva a Volkswagen egy Multivan Californiához hasonló lakóautó verziót is belengetett még 2021 decemberében, ám most úgy tűnik, a projektből egy ideig még biztosan nem lesz semmi.

Az Edison Media az autógyártótól származó forrásokra hivatkozva azt állítja, az ID. Buzz lakóautóval akad egy igen komoly probléma: a tömege. Már az alap ID. Buzz sem éppen könnyű a maga 2400 kilójával, így – beépített ággyal, konyhával, szekrényekkel és egyebekkel – a bentlakásos változat könnyen 3 tonnánál is nehezebb lehet. Ha ehhez még hozzáadódik pár jól megtermett felnőtt ember csomagokkal együtt, az össztömeg már a 3,5 tonnás határt is átlépheti, az autóhoz tehát C kategóriás teherautó jogosítvány kellene, ahol nincs valamilyen súlykedvezmény a 3,5 tonnánál nehezebb elektromos kisbuszokra.

IMG 5419


Ezt érhető okokból a Volkswagen szeretné elkerülni, azonban a súly lecsökkentése egyáltalán nem könnyű feladat egy ilyen, jókora akkucsomaggal megpakolt elektromos kisbusz esetében.

Mindenesetre a hírek egyelőre csak késésről, nem pedig a projekt teljes törléséről szólnak, így még reménykedhetünk, hogy sikerül megoldást találni a problémákra.