Figyelmetlenségből áthajtott a földön fekvő férfin, majd lelépett

2023.09.14. 14:26

A vádirat szerint egy autós 2021. december 14-én, 21 órakor, Debrecenben esti látási viszonyok között, jól megvilágított útszakaszon közlekedett. Amikor a vádlott egy kapubejáróval ellátott útszakaszhoz ért, nagyfokú figyelmetlensége miatt későn vette észre a férfit, aki miután ittasan kilépett az ingatlanról, elesett. A férfi a jármű jobb oldali kerekeivel, közel 50 km/h sebességgel áthajtott a fekvő sértetten, írta az Ügyészség.

A tettes az ütközéskor fékezett, és a döccenést is észrevette, amit kormányzással próbált korrigálni. Annak ellenére azonban, hogy észlelte a közúti balesetet, nem állt meg, és nem győződött meg arról, hogy van-e segítségnyújtásra szoruló sérült. Az elütött 65 éves sértett olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A nyomozás során a szakértő megállapította, hogy 40 méter távolságból már emberi alakként lehetett észlelni a földön fekvő férfit, akit a járművezető késedelmesen vett észre. Az elkövető megszegte a haladási sebességre és segítségnyújtási kötelezettségre vonatkozó közlekedési szabályokat.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűnügyi felügyelet alatt álló férfival szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és súlyosabban minősülő segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában indítványozta, hogy a járásbíróság a férfit börtönbüntetésre ítélje, végleges hatállyal tiltsa el a közúti járművek vezetésétől és mellékbüntetésként tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A járási ügyészség a vádiratában a törvényi feltételek fennállása esetén 3 év börtönbüntetés, 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetés és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta.