Kitiltják a belső égésű motoros autókat Stockholm központjából

2023.10.12. 11:35

A stockholmi városvezetés bejelentette, hogy  2025-től  kitiltják a hagyományos belső égésű motoros autókat a városközpontból, hogy csökkentsék a környezetszennyezést és zajterhelést.

Ennek értelmében 2025-től Stockholm központjába csak villanyautóval lehet behajtani. Viszont a zóna bevezetésével egyidőben annak kiterjesztéséről is elkezdenek tárgyalni, írta a Guardian.

A terv bejelentésekor Lars Stromgren, a város közlekedésért felelős alpolgármestere elmondta: „Napjainkban a stockholmi levegő miatt a csecsemők tüdőbetegségben szenvednek, az idősek pedig idő előtt meghalnak. Ezért bevezetjük az eddigi legambiciózusabb alacsony kibocsátású zónát.”

Számos város vezetett be, vagy vezet be különböző korlátozásokat a jobb levegőminőség és zajcsökkentés érdekében. Például Londonban nemrég terjesztették ki az egész városra az ULEZ, vagyis az alacsony kibocsátású zónát.

Az alpolgármester elmondta, hogy olyan területet választottak, ahol rengeteg gyalogos és kerékpáros fordul meg. Megjegyezte, hogy az itt működő vállalatok olyanok, amelyek „szívesen részt vesznek a fenntarthatóbb jövőre való átállásban.”

A bejelentésnek persze van apróbetűs része: míg elsősorban csak a teljesen elektromos meghajtású autókat kívánják beengedni az övezetbe, a plug-in hibrid furgonok engedélyezettek lesznek, és kivételt képeznek a mentő- és rendőrautók, valamint azok az járművek, amikben a vezető vagy az utas dokumentáltan fogyatékkal él.

A közlekedési ágazat képviselői viszont nem örülnek a tervnek, szerintük az túl radikális. „2010 óta 34 százalékkal csökkentettük a károsanyag kibocsátást. De a Zöldek és kollégáik Stockholm városában most túlságosan sietnek” – írta a Svéd Közlekedési Vállalkozások Szövetsége.