Visszatérhet az Alfa Romeo kisbusza

2023.10.16. 11:15

Az Alfa Romeo dizájnfőnöke már ajánlotta a gyártónak, hogy készíthetnének egy luxus egyterűt - derült ki az Autocarral készült interjúból.

Alejandro Mesonero-Romanost a portál eredetileg az új 33 Stradaléről kérdezték, de kitértek az Alfa Romeo kisbuszára/furgonjára a Romeo/Autotuttora. A dizájner szerint a kisbusz gyönyörű volt, és ne lepődjünk meg, ha egy nap visszatérne.

Egy luxus egyterű pedig nem lenne meglepő a gyártó részéről. Az elmúlt pár évben ugyanis egyre nagyobb lett a kereslet irántuk – leginkább Kínában, ami egy igen fontos piac az autóipar számára. Viszont ha tényleg megvalósul az Alfa Romeo egyterű, akkor az Alfa Romeo karbonsemleges törekvései miatt ez valószínűleg villanyautó lesz. Valamint az is meglehet, hogy csak a kínai piacra gyártának ilyet kezdetben.

Míg klasszikus értelembe vett egyterűje az Alfa Romeónak nem volt (kivétel, ha beleszámítjuk az Alfa Romeo New York Taxit, de az prototípus szintjén megragadt), addig '54-től '83-ig gyártottak furgont/kisbuszt. Az Alfa Romeo T10 Autotuttót 1966-ig gyártották. Ezt lehetett kapni kisbusz, furgon, platós és pickup verzióban egyaránt.

Alfa Romeo Romeo 2° Furgone
Alfa Romeo Romeo 2° Furgone

Majd 1967 és '83 között az F12/A12 vette át a T10 helyét, hasonlóan rengeteg változatban.  Az F12 furgont még katonai mentőautóként is használták.

Egy Alfa Romeo A12, ahogy egy TZ-t szállít.
Egy Alfa Romeo A12, ahogy egy TZ-t szállít.

Végezetül pedig jött az AR6/AR8, amit 1985 és 1989 között gyártottak de ezek már csak átmárkázott modellek voltak. Az AR6 valójában egy első generációs Fiat Ducato volt, az AR8 pedig egy Iveco Daily. Ezután pedig az olasz gyártó hosszú időre letett a hasonszőrű autók készítéséről.

AR8 család
AR8 család