Felmérés: az autósok csaknem fele nem akar fizetni az M0-ásért

2023.10.24. 16:05

Az autósok csaknem fele átállna az ingyenes útvonalakra az új fizetős utak bevezetésével, valamint csak nagyon kevesen állnának át emiatt tömegközlekedésre - derült ki az autopalyamatrica.hu felméréséből, amelyet mintegy háromezren töltöttek ki.

A felmérésben a kitöltőknek válaszolniuk kellett arra a kérdésre, miszerint „hogyan változtatna közlekedési szokásain az új fizetős utak bevezetése?”. A kitöltők 42 százaléka ingyenes útvonalakat keresne, 30 százalék pedig továbbra is használná a fizetős szakaszokat, 24 százaléknak pedig nem változtatna a szokásain. És csak 4 százalék mondta azt, hogy új közlekedési módokat választana. A szakportál megjegyzi, hogy a résztvevők nagy része Pest vármegyei, tehát az M0-ás fizetőssé válásával sokan kerülőutakat keresne.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók kétharmada szerint nem éri meg ár-érték arányban matricát vásárolni a jövőre esedékes 16 százalékos áremeléssel. Viszont ennek ellenére sokan a gyorsaság, kényelem és az egyszerűbb útvonalak miatt mégis használják.