Rollerpokol: bekeményítenek a kupleráj miatt Prágában

2023.10.27. 18:10

Ahogy világ minden nagyvárosát, Prágát is elárasztották a rollermegosztó szolgáltatást kínáló vállalatok kétkerekűi, amit a történelmi belváros önkormányzata nem tud tovább tolerálni.

Ha valaki manapság Prágában sétál, az ugyanazzal a vizuális szennyezéssel találkozhat, mint a világ más városaiban. Az utcákat és a tereket ellepték a rollermegosztó szolgáltatást kínáló vállalkozások szanaszét hagyott elektromos rollerei. Ez a látvány különösen bántó a cseh főváros történelmi belvárosában –derül ki a Radio Praha cikkéből.  

A kép illusztráció - Forrás: Olelole / Getty Images
A kép illusztráció - Forrás: Olelole / Getty Images

Hasonló tapasztalt kollégánk, Balló Marci, aki a múlt héten, a cseh fővárosban járt. 

"Borzasztó idegesítő, hogy a sok rollleres nagyon gyorsan száguldozik a járdán, még full tömegben is" - mondta példaként.

Párizsban egy – nem igazán nagy részvétellel lebonyolított – népszavazás nyomán kitiltották a városból ezeket a járműveket, ám Prága első kerületének helyhatósága egyelőre nem tett ilyen drasztikus lépést.

Ugyanakkor a kerület szóvivője, Karolína Snejdarová azt mondta,

nincsenek messze ettől.

Beszámolója szerint azért kezdték szigorítani a rollerhasználat feltételeit, mert a bérlők nem képesek vagy nem hajlandóak odafigyelni arra, hogy félreállítsák a kétkerekűeket. A szerteszét hagyott rollerek útban vannak a gyalogosoknak és túl sok van belőlük. Ezért parkolókat jelöltek ki nekik, ami javított valamit a helyzeten. Szerinte főként a turisták azonban továbbra is magasan tesznek a kulturált viselkedésre. Az sem tartja vissza őket, hogy 500 koronás (közel 8 ezer forint) büntetést fizethetnek, ha tetten érik őket, ha nem tartják be a rollerparkolási szabályt. Így aztán főként éjszaka vétkeznek. A szóvivő szerint figyelmeztető felirat elhelyezésére utasították a rollermegosztó cégeket, amely felhívja a rolleresek figyelmét, mennyire tapló dolog ha a járda középén hagyják a járművet. Emellett azt is tudatják a rollerezőkkel, hogy a prágai belvárosban csak az úttesten közlekedhetnek az elektromos rollerek.

Még nagyobb szigor jöhet

Sokan ennek ellenére elég gyorsan igyekeznek cikázni a gyalogosok között a járdákon. A közterület-felügyelet emberi az összes említett szabály megsértése nyomán már több mint kétezer bírságot vetettek ki az elektromos rollerek használóira. Miután a helyzet nem javult kellően, a kerületi önkormányzat  már a következő lépést tervezi.

A városrész kezdeményezte Prága vezetésénél, hogy tiltsa be a rollermegosztó szolgáltatást a cseh főváros legérzékenyebb belső területein. Első lépésben a rollermegosztó vállalatokat büntetnék, ha villanyrollereiket nem a kijelölt parkolókban találják.