Ónos eső: térképen a rizikósabb területek

2023.11.30. 10:12

Sima és ónos eső, valamin hó is eshet csütörtökön az ország különböző részein. Az OMSZ térképén látható, hol, mire lehet számítani.

Már szerdán figyelmeztette a Magyar Közút az autósokat arra, hogy több vármegyében is ónos eső, havazás jöhet csütörtökön. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) reggeli előrejelzése szerint pedig a következőkre lehet számítani:

Délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani. Azonban a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső. (Utóbbi magasabban fekvő részein jelentős mennyiség eshet.) Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat. Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több cm-es hótakaró. A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (~1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra (akár >5 mm) a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka egyre északkeletebbre (Borsod irányába) tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő.

Az OMSZ emellett egy térképen mutatja az aktuális helyzetet. 

OMSZ

Nem sokkal reggel 7 óra után a figyelmeztető előrejelzés szerint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lehet tartós - többórás - ónos esőre számítani. Az ország több részében "gyenge" - 0,1 milliméternél kevesebb - ónos eső várható, emellett havazásra és esőre is fel kell készülni. Az OMSZ tájékoztatója szerint a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető! Időjárási helyzet függvényében lehet, hogy az ónos esőre piros riasztást adnak ki a nap folyamán! Ha így lesz, akkor újabb riasztás ad majd ki az OMSZ. Reggel egyébként zöld, citromsárga és narancssárga riasztások voltak érvényben a különböző vármegyékben.

Melyik jelzés mit jelent?

Az ónos eső esetében a narancssárga, 2-es jelölés azt jelenti, hogy tartós (többórás) ónos esőre lehet számítani, a várható csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 millimétert.

A citromsárga, 1-es jelzés pedig "gyenge ónos esőt jelez előre, ebben az esetben a várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) milliméter.