900 ezer forintnyi bírságot is kaphat New Yorkban az, aki hangos kipufogóval jár

2023.12.10. 13:21

Megvan az az érzés, amikor tempósan elhajt melletted egy motor vagy egy autó valami lyukas, üvöltő kipufogóval, és te frászt kapsz? A New York-i embereknek ezt életvitelszerűen kell elviselniük a belvárosban, ezért a vezetés most lépett és célba vette a hangos járműveket.

A probléma nem ma ütötte fel a fejét az amerikai nagyvárosban. Csak 2020-ban 81 ezer esetet jelentettek New Yorkból, ahol a helyiek a túlzott zajra panaszkodtak. A harcot már korábban elkezdték, és már 2022-ben kerültek fel zajfigyelő rendszerek. Ezek abban az évben 71 alkalommal küldtek automatikusan bírságot közlekedőknek a túlzott zajterhelés miatt.

Mivel a probléma egyelőre nem csillapodik, a város vezetése törvényjavaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy még több ilyen eszközt telepítsenek. Itt egyébként speciális mikrofonnal felszerelt kamerákról van szó, amelyek képesek kiszűrni külön-külön az alattuk elhaladó járművek zajterhelését. Ha a 15,2 méterről mért 85 decibeles határt átlépi az adott autó, motor, busz vagy teherautó, akkor a rendszer lefotózza annak rendszámát és a tulajdonos várhatja a csekket. A zajszintet azért ennyiben határozták meg, mert kutatások alapján ez már okozhat halláskárosodást.

Nem is túl sovány bírságokról van szó. Az első alkalommal már 800 dollárra, átszámolva 282 ezer forintra rúg a büntetés. Ha másodszor is belefutunk egy ilyen kamerába az aránytalanul hangos járművünkkel, akkor a bírság összege már 1700 dollárra, tehát közel 600 ezer forintra emelkedik. A piramis csúcsát akkor érjük el, ha három vagy több alkalommal is túllépjük a zajhatárt. Utóbbi esetben akár több mint 2500 dolláros, átszámolva közel 900 ezer forintos pénzbüntetést is kaphatunk.

A törvényjavaslat szerint New York öt városrészébe egyenként legalább öt-öt kamerát helyeznének ki a frekventált pontokon. Hogy mindenki lássa, ez nem a közlekedők szívatásáról szól, azt is közzétennék egy térképen, hogy hol vannak pontosan ezek a kamerák. Így a közlekedők pontosan fogják tudni, hol érdemes inkább csendben átslisszanni a motorbőgetés helyett.

A túlzott zajterhelés egyébként más nagyvárosokban is problémát okoz. Franciaországban már egy ideje tesztelnek szintén automata hangmérő rendszereket. Ezek is képesek kiszűrni, hogy melyik jármű hangosabb a megengedett értéknél, és kérdés nélkül büntetnek is. Ez sokáig működött tesztfázisban, ahol bár figyelte a járműveket, egyelőre nem büntetett, csak finomhangolták a rendszert.

Forrás: Carscoops