Aztán 550 lóerős bakancs-Micrát láttál-e már?

2023.12.16. 06:33

Az autótuningban az a csodálatos, hogy mindenki úgy csinálja, ahogy csak szeretné vagy ahogy a pénztárcája engedi. Viszont kis pénzből is lehet egészen őrületes dolgot építeni, erre bizonyíték ez az 550 lóerős Nissan Micra Ausztráliából.

Lassan kikopnak az utcákról a második generációs, K11 jelölésű Nissan Micrák, melyeket nálunk itthon bakancs-Micrának hívtak a formája miatt. Takarékos, megbízható és tartós kisautó hírében állt, csak hát a rozsda sok esetben túl erős ellenfélnek bizonyult.

Van aki mégis a szárnyai alá veszi valamilyen projekt kapcsán. Ilyen Sean Austin is, aki csupán 500 ausztrál dollárért, átszámítva 117 ezer forintért vette a Micráját. Elmondása szerint a gyári 1,3 literes motorral a kerekeken ők 60 lóerőt mértek. Ez csupán annak fényében nem kevés, hogy az egész autó alig 820 kiló. Sean elmondása szerint nagyon fürge volt gyári állapotában is, de azért nekiestek a tuningnak.

Eleinte kapott egy turbót a gyári motor, reszeltek a futóművön, becsövezték és kapott versenyüléseket. Később szereztek egy SR20 Nissan motort egy japán belpiacos Primerából. Ez egy 2 literes, négyhengeres motor, amire egy elég tisztes méretű turbót akasztottak. Módosították az üzemanyag- és kipufogórendszert, illetve átvettek egy hűtőradiátort egy Honda Civicből. Bár ez sem tűnik túl nagynak, Sean elmondása szerint megfelelő a motor hűtése.

Jelenleg az autó keréken mérve olyan 550 lóerő leadására képes, ami elképesztő szám annak fényében, hogy a módosítások után nagyjából 770 kiló lett az autó önálló tömege. Megkérdezték Seantól, hogy nem okoz-e gondot ilyen teljesítmény, ha az csak az első kerekeket tekeri, de szerinte ha az ember megtanulja kezelni az autót, akkor nem.

A projekt és az autó egyszerre kedves, nevetséges és félelmetes. Főleg annak fényében, hogy mennyibe került. Ugye az autónak volt egyszer egy szinte elhanyagolható vételára. Ám a komoly technika ellenére sem szállt el a végösszeg és megállt legfeljebb 20 ezer ausztrál dollárban, ami átszámolva 4,7 millió forint. Projektautós viszonylatban ez nem egy egetrengető összeg.

A Mirca már több pályán is bizonyította, hogy nem csak őrületesen erős, de gyors és stabil. A Közlekedési Hatóság emberei innen ne olvassanak tovább, mert infarktust kapnak: ez az autó ebben a formában részt vehet a közúti forgalomban. Legalábbis Ausztráliában. A queenslandi hatóságok megadták az engedélyeket a megfelelő építésnek hála, így Sean gyakran megy el autókázni gyerekével, aki imádja az átépített bakancs-Micrát.

Forrás: Carbuzz