Financial Times: pénteken bejelenthetik a BYD szegedi elektromosautó-gyárát

2023.12.22. 06:45

A Financial Times több forrásra hivatkozva arról írt, hogy a kínai BYD pénteken jelentheti be, hogy Szegeden kezdi megépíteni új elektromosautó-gyárát.

Először október végén számoltunk be mi is arról a hírről, hogy a BYD Szegeden fog építkezni. Viszont ekkor még nem tisztázott, hogy akkumulátor gyárat, vagy autógyárat terveznek Szegednek, a mi forrásaink az utóbbit mondták. Novemberre már biztos volt hogy lesz európai BYD gyár, ugyanis ezt a cég megerősítette, viszont azt nem részletezték, hogy pontosan hol és mit fognak építtetni. Eközben pedig a kormány és Szeged polgármestere sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta a híreket.

Viszont a brit gazdasági lap több forrására hivatkozva úgy tudja, hogy még karácsony előtt, pénteken lesz hivatalos bejelentés. A BYD Németország, Franciaország, Spanyolország, Lengyelország és Magyarország között vacilált, sőt korábban a Forddal is tárgyalt németországi üzemük megvásárlásával kapcsolatban. A jelek szerint viszont mégis Magyarországot választották.

A BYD céljai közt szerepel, hogy 2030-ra Európában értékesített villanyautók tíz százalékát ők adják el, amelyhez egy régión belül gyár elengedhetetlen. A kínai cégnek egyébként már évek óta van egy buszgyára hazánkban, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesebben: